Кирил Петков: Списъкът за прокуратурата е готов, призовки не ме плашат! Борисов трябва да отговори за кюлчетата!

България отблизо

„Готов е списък от лица, които всички ние, като българи, отдавна говорим, че са потенциален риск да бъдат главните причини за това, че сме с огромно ниво на корупция. Този списък ще бъде внесен от мен”.

 

Това заяви премиерът Кирил Петков от Сърбия, където е на официално посещение.

 

„Списъкът с всичките тези хора и статиите, които подкрепят тази информация ще бъде внесен”, каза Петков. „Трябва да говорим защо и как до този момент цялата тази информация не е разследвана. Има ясен факт, че има снимка с кюлчета и пачки, че Борисов отговори, че има Мата Хари и знае коя е. Прокуратурата не попита коя е тя и тя ли е занесла там кюлчетата и пачките, или са били. Събираме днес информацията, прокуратурата оттук нататък има два избора – да се обяснява защо не е направила нищо, или да се задейства”, каза Петков.

Същевременно той заяви, че е щастлив от решението на КС за това дали министърът на правосъдието има право да иска оставката на главния прокурор.

 

„Важно е да се знае, че има процедура, с която министърът на правосъдието може да внесе искане към ВСС. Сигурен съм, че министърът на правосъдието ще внесе факти, доказващи, че има неправомерни действия. Въпросът е дали ВСС ще поеме отговорността, която му е дадена по Конституция и да си свърши работата. Надявам се, че това ще се случи”, каза Петков.

По темата за „златните паспорти” Петков смята, че ДПС си прави „реклама” и политически пиар.

„Ние бяхме първите, които вкарахме проектозакон за премахването им. Още като икономически министър видях схемата и възложих на зам.-министъра Калина Константинова да следи темата. ДПС се опитва да яхне вълната”, каза Петков.

 

Той коментира и скъсаните трикольорни ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев.

„Провокатори винаги ще има. Не трябва да им даваме възможност да преместят конструктивния тон. Чух се с Димитър Ковачевски. И двамата подчертахме, че ще работим, за да няма такива инциденти. Ще сме с нулева толерантност към такива провокации. Ние имаме обща цел – добросъседство”, заяви Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *