Изненада: Американски полковник оцени заповедта на Путин за „Азовстал“! Няма да повярвате!

Свят

Руският президент Владимир Путин отмени в четвъртък плановете на Министерството на отбраната за щурм на стоманодобивния завод „Азовстал“ в украинския пристанищен град Мариупол.

 

Вместо това той каза на министър Сергей Шойгу, че заводът – разтегнат комплекс, където са се скрили  остатъците от украински националисти, чужди наемници и малко обикновени войници в Мариупол – трябва да бъде запечатан, така че и пиле да не прехвръкне, а на тези, които са вътре, отново трябва да бъде предложена възможността да се предадат в замяна на техния живот и „достойно отношение“.

Пенсиониран военен служител каза пред CNN, че решението на Путин „има смисъл във военен план“.

Говорейки пред CNN, пенсионираният подполковник Даниел Л. Дейвис каза: „Няма смисъл просто да се захващат и да влизат за всеки отделен човек в този комплекс от лабиринти… Няма причина да го правят.  Всичко, което трябва да направят, е просто да държат последното парче отцепено и на практика градът вече е техен.“

В момента в завода се намират стотици войници. Има и цивилни, които по всичко изглежда са заложници на бандеровците от „Азов“. След множество неуспешни опити за създаване на безопасни коридори, провалени от азовци, четири автобуса за евакуация успяха да напуснат Мариупол в сряда, според украинския вицепремиер Ирина Верещук.

„Въпреки че руснаците не преследват украинските войски в завода, тъй като са ги обкръжили, азовци не могат да получат дори храна или вода, още по-малко боеприпаси“, добавя Дейвис. „Рискът за тези войници е, че ще умрат бавно, ако не получат помощ. Мисля, че вероятно в следващите часове или дни ще чуете, че тези войски най-накрая ще се предадат.“

В четвъртък Шойгу доложи на върховният главнокомандващ армията на РФ Владимир Путин, че руските сили ще се нуждаят от три до четири дни, за да превземат завода „Азовстал“. По време на обсъждане на тази ситуация, руският президент отмени заповедта за щурм на завода като се аргументира с необходимостта да бъде запазен живота на руските войници.

Първата ни задача винаги е била и ще бъде да пазим живота на нашите храбри войници. Това и ще направим в дадената обстановка. Няма смисъл да рискуваме живота на спецназовците. Трябва само да запечатаме завода, нареди Путин.

Украинските власти отрекоха Мариупол да е паднал под контрола на Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *