Изненада: Германия отказа да достави ракети „Таурус“ на Украйна

Свят

Германският парламент отхвърли внесеното от консервативната опозиция предложение за доставка на Украйна на ракети с голям обсег „Таурус“, предаде ДПА.

Припомняме, че „Таурус“ са едни от най-модерните ракети и могат да унищожат бункери дори от голяма височина и разстояние.

Почти всички депутати от управляващата тристранна коалиция гласуваха снощи против проекта за доставка на ракети. Това развитие може да изглежда объркващо, при условие че две от трите партии, които са част от правителството – Зелените и Свободната демократическа партия, от месеци призовават канцлера социалдемократ Олаф Шолц да изпрати ракетите, които Украйна може да използва, за да нанася удари по-навътре в окупирани от Русия територии, отбелязва ДПА.

Депутатите от управляващата коалиция обаче обясниха позицията си с факта, че предложението на Християндемократическия съюз и неговата сестринска партия от Бавария – Християнсоциалния съюз, обвързваше оръжейните доставки за Киев с пленарни дебати в самия германски парламент по годишния доклад на неговия комисар за въоръжените сили. Тази тактика на консервативната опозиция бе разкритикувана от експерти.

В началото на октомври миналата година обаче германският канцлер реши да не доставя такива оръжия на Украйна. Аргументът, изтъкнат тогава от Шолц, бяха опасенията, че е възможно Киев да използва ракети „Таурус“, които са с обсег от 500 километра, за да нанася удари навътре в руска територия. Според експерти обаче тези оръжия може да помогнат на Украйна да възстанови териториалната си цялост.

Източник: БТА, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *