Той предсказа края на СССР, а сега казва: НАТО губи в Украйна, Русия и Германия се сближават

Свят

Историкът, предсказал разпада на СССР направи нова прогноза. Според него, след поражението на НАТО в Украйна, Русия и Германия се сближават въпреки паническият страх на САЩ от такава силна Европа.

Поражението на НАТО в Украйна ще сближи Русия и Германия, и ще направи Европа много по-силна, заяви френският историк Еманюел Тод в интервю за Journal du Dimanche.

„Опитите на Вашингтон да дистанцира Берлин от Москва – а американците са обсебени от тази стратегическа мисъл още от 2004 г. – ще завършат с неуспех. Ако погледнете картата на Европа, две основни сили хващат окото ви и това са Германия и Русия“, посочва той.

Според него и Москва, и Берлин, вече не могат да бъдат в конфронтация, техните икономики са предназначени да се допълват взаимно и „Северните потоци“ ясно са показали това. „Рано или късно те ще започнат да си сътрудничат. Поражението на Съединените щати и Украйна ще проправи пътя за тяхното сближаване.

Съединените щати няма да могат безкрайно да ограничават тази, образно казано, гравитационна сила, която привлича Германия и Русия една към друга“, казва Тод.

Еманюел Тод е антрополог, историк, есеист, прогнозист и автор на много книги. Някои от трудовете му, като „Икономическата илюзия“ и „След империята“, са станали основни в изучаването на социалните науки. През 1976 г. той предрича разпадането на Съветския съюз в книгата си „Окончателен провал“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *