Изненада: Денков моли Мария Габриел да стане премиер

България отблизо

Едно копие е изпратено в НС, другото е при президента. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков в ефира на bTV.

„Вчера до 1 часа бяхме на преговори, тогава влезе пиарът на ГЕРБ, каза на преговорния екип „Време е“ и те станаха и си тръгнаха“, посочи хронологията той.

„Не мога да кажа кой стои зад решението Мария Габриел да отиде със списъка при президента. Ние обсъждахме един единствен министър и 3-4 параграфа по споразумението.“, коментира той.

Имаше достатъчно време да довършим този процес, но някой дръпна шалтера, каза Денков, но отказа да назове името на министъра, около когото са спорили.

„Аз не искам да навлизам в тази кухня. Вся още имам надежда, че ще довършим преговорите. Аз не я каня, казвам ѝ, че в този момент имаме един единствен вариант да излезем от тази ситуация. Отново да седнем на масата за преговори, с участието на лидерите“, обяви Денков.

Той отново заяви, че Борисов не е вдигал цяла седмица телефона на ПП-ДБ.

Премиерът в оставка допълни, че България има нужда от правителство.

„Не съм сигурен, че другите политици от ПП са готови на тази крачка“, посочи Денков и допълни, че не е обсъждал предложението за преговори с Христо Иванов, Кирил Петков и Атанас Атанасов, а е негово лично мнение.

„Винаги съм казвал, че имам доверие на Мария Габриел. Защо направи това вчера, трябва тя да обясни“, каза още Денков.

Той посочи, че не се е чувал с нея от вчера.

Бившият премиер издаде още, че по време на преговорите името на Христо Гаджев за военен министър не е било обсъждано, а там е стояло името на Тодор Тагарев.

Денков се обърна и пряко към Мария Габриел, като каза, че вчера доверието към нея е било счупено, но само тя може да направи нещо, за да го възстанови.

Припомняме, че както БЛИЦ писа вчера Мария Габриел върна изпълнен мандат на президента Румен Радев, макар че от малката коалиция не са подписали споразумение с ГЕРБ. По-късно от ПП-ДБ обявиха, че част от министрите в списъка не са били известени, че са част от кабинета.

Те призоваха президента Румен Радев да изтегли указа си за гласуване на кабинета в НС, от прессекретарията на държавния глава заявиха, че няма противоконституционни действия и няма да се изтегли указа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *