Политолози казаха какво става със сглобката и задават ли се предсрочни избори

България отблизо

Кабинетът на Мария Габриел беше бламиран от ПП-ДБ и политолози бяха категорични, че заради позицията на съпредседателите на ПП и ДБ предстоят извънредни парламентарни избори. Това пише Труд бг.

Номинираните министри от ПП и ДБ обявиха бойкот и отказаха да участват в правителството.

 

Малко след 16.00 часа във вторник Габриел връчи на президента Румен Радев папка с проектосъстав на правителството, който в по-голямата си част беше повторение на досегашния кабинет.

Смени имаше в няколко ведомства, сред които това на отбраната. За военен министър вместо Тодор Тагарев Габриел беше номинирала Христо Гаджев (ГЕРБ).

Преговорите продължиха с прекъсвания и днес дори след предварително зададения час за финализирането им от ГЕРБ-СДС – 12.00 часа на обяд.

“Споразумението вчера в 18:00 часа беше одобрено от господин Христо Иванов. След половин час, след като беше подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат”, заяви Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ-СДС след процедурата по връчването на папката с имената на министрите от Габриел на президента.

На извънредна пресконференция от ППДБ обявиха, че няма да участват в правителството “Габриел”, а номинираните министри отказаха с декларации, че не искат да са част от кабинета.

“Предложеният състав в папката, представена на президента, не е съгласуван с преговорния екип на ПП-ДБ. С други думи, това е проект с тях на ГЕРБ-СДС, без да е съгласуван с нас”, каза примерът в оставка Николай Денков на пресконференция в централата на ДСБ.

“Немалка част от номинираните за министри не са давали съгласието си да участват в кабинета. Никога не съм се съгласявал да участвам в кабинета.

При това положение аз съм подготвил декларация, с която заявявам, че не искам да бъда номиниран в състава на този Министерски съвет”, обяви Денков. “Госпожа Габриел показа, че няма качества за премиер, жал ми е за нея.

За господин Борисов ме е срам, защото не се появи нито веднъж да преговаря с нас, не вдигаше телефона, нямаше го”, заяви Кирил Петков.

“Аз съм вписан като министър в кабинет, без да съм дал съгласието си. Това е акт или на наглост, или на безпардонност, или на безобразие, който един човек, който иска да стане премиер, не може да си позволи”, каза по време на извънредната пресконференция и номинираният от Мария Габриел за финансов министър Асен Василев.

Декларация, че отказва да участва в правителството, обявен от Мария Габриел, направи и правосъдният министър Атанас Славов.

“Ще участвате в нарушаване на Конституцията. Това е скандал и нарушение на Конституцията”, обърна се към президента Румен Радев и председателят на ДСБ Атанас Атанасов и призова председателя на парламента Росен Желязков точката за гласуване на правителството да не влиза в дневния ред на Народното събрание в сряда.

От ГЕРБ-СДС неофициално потвърдиха по-рано, че гласуването на правителството е планирано за първия пленарен ден от тази седмица.

След декларациите за отказ от участие в кабинета на министрите на ППДБ обаче, Габриел може да предложи промени в представения на президента състав на правителството, тъй като конституционната процедура го позволява и това не нарушава реда според тълкувателно решение 20 от 1992 година.

Политически анализатори заявиха, че разломите и проблемите между двете партии са огромни, и че правителство сега няма да допринесе за стабилизация на страната.

Според доц. Татяна Буруджиева субектите в управлението искат взаимно да се изличат от политическата сцена.

При положение, че споразумението за общо управление между “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ – СДС не е подписано, то изглежда разломите между двете парти са много по-големи от представените през последните дни”.

Това коментира социологът Боряна Димитрова от “Алфа рисърч”.

Според нея има ясна заявка от страна на ГЕРБ, че няма да позволи да бъде идентифициран като инициатор на предсрочни избори.

А според политологът доц. Татяна Буруджиева и да има правителство, това няма да допринесе за стабилизация в страната.

“Субектите, които досега участваха в управлението, са субекти, които не просто досега си мислехме, че не мога да си понасят, нямат си доверие, това са субекти, които искат взаимно да се изличат от политическата сцена.

Те са във война, а не в предизборна битка. Не мога да се съглася, че правителството ще допринесе за стабилизацията.

Постфактум всеки ще каже другият е крив – предизборна история. За ГЕРБ е важно да види възможност за друг партньор, докато ПП зловещо пропиляха надеждите на протестите”, посочи тя.

“До този момент ние слушаме колко са важни регулаторите, какъв процент са във властта и как ще номинираме най-великите фигури. Но как ги подбираш. Когато се правят промени, за да не лъжеш хората, първо им казваш какво правиш”, коментира тя относно спора за регулаторите.

От папката с първия мандат

Състав на правителството след ротацията

Министър-председател и външен министър – Мария Габриел

Заместник министър-председател по европейските въпроси – Николай Денков

Министър на финансите – Асен Василев

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие – Андрей Цеков

Министър на труда и социалната политика – Иванка Шалапатова

Министър на отбраната – Христо Гаджев

Министър на правосъдието – Атанас Славов

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на здравеопазването – Катя Панева

Министър на културата – Кръстьо Кръстев

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева

Министър на земеделието – Кирил Вътев

Министър на транспорта – Георги Гвоздейков

Министър на иновациите и растежа – Росен Желязков

Министър на икономиката – Богдан Богданов

Министър на енергетиката – Жечо Станков

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Зарица Динкова

Министър на младежта и спорта – Димитър Илиев

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *