Изненада: Депутати и министри без заплати до края на извънредното положение! Май сметките им все пак са дебели!

България отблизо

Пълен обрат придоби дебата за размера на депутатските заплати по време на днешното извънредно пленарно заседание. Управляващите от ГЕРБ изненадващо се отказаха от идеята си те да бъдат „замразени” и внесоха предложение да се откажат напълно от тях до края на извънредното положение.

Така на народните представители ще продължат да им бъдат внасяни осигуровки, но докато не бъде отменено влязлото в сила на 13 март извънредно положение, цялото им трудово възнаграждение ще бъде превеждано по сметка на Министерството на здравеопазването, за да бъде използвано от държавата в борбата срещу разпространението на COVID-19. 

Освен за народни представители, мярката ще важи още за министрите и политическите им кабинети, както и за председателите на държавни и изпълнителни агенции. Идеята депутатите да даряват цялото си възнаграждение срещна широко одобрение сред останалите политически сили.

„Горд съм от това решение”, коментира лидерът на Воля Веселин Марешки, който по-рано днес настояваше депутатската заплата да бъде приравнена на минималната за страната, която в момента е 610 лева.

Борис Ячев от „Обединени патриоти” също изрази задоволство от решението на коалиционните партньори. „Удовлетворен и горд съм, че съм част от този парламент”, каза той от трибуната. Колегата му Валентин Касабов пък призова примерът на депутатите и министрите да последва и президентът Румен Радев.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че сигурно повечето депутати и министри със сигурност имат дебели банкови сметки и една – две заплати ще е все едно бълха ги е ухапала. Примерно Марешки е бизнесмен. Той трябваше да работи в парламента изобщо без заплата, а не да се отказва сега от нея. Така е и с доста други депутати, а и министри.

Затова нека не ни заблуждават. Няма да се хванем толкова лесно на номерата им. А що се отнася до президента нека да не го мислят. Той не е такъв далавераджия като тях.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *