И Денков се намеси в скандала с турското кафе и обяви: С Габриел се разбрахме без кафета. Ще ни бъде!

България отблизо

Премиерът Николай Денков е разговарял с външния министър Мария Габриел вчера и двамата са готови за преговори относно състава на Министерския съвет след ротацията.

 

По време на разговора Мария Габриел е заявила, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица.

 

„Ще имаме възможност като се върне от пътуване, да обсъдим състава на Министерския съвет, след което да продължим дискусията с лидерите“.

Когато се влезе в преговори, ще се обсъдят различни варианти и се търси подходящо решение за всички, посочи Денков.

„Готови сме да влезем в преговори“, добави премиерът.

По отношение на ротацията Денков добави, че е важно с Габриел да запазят добрия тон, за да си имат доверие и да продължат да работят заедно.

 

По думите му в предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси.

В текста на предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси – как ще бъдат попълнени съставите на ВСС, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори.

Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическата отговорност. Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички“, уточни той.

 

До момента Денков и Габриел са запазили добрия тон помежду си и това трябва да продължи, стана ясно от думите на премиера.

 

„За да съществува правителство и парламент: то трябва да изпълнява това, за което сме се разбрали в програмата“.

 

„Основните трудности през следващия период ще бъдат тук в Народното събрание. Правителството има смисъл да съществува само, ако се работи по поставените приоритети“, коментира Денков.

„Нека да се върнем 9 месеца назад и да видим, че още тогава непрекъснато имаше дискусия дали това правителство може да работи. Оказа се, че може“, заяви още премиерът.

„Явно г-н Пеевски е видял седенето в скута само. Това, което виждаме като проблеми са случките с Нотариуса и Осемте джуджетата, очевидно има и чадър. Нашата цел е да излекуваме тази система, това няма общо с питото кафе“, коментира още Денков.

 

Николай Денков отказа да коментира извикването на руския посланик Митрофанова във Външно министерство. По отношение на Украйна заяви, че подкрепата трябва да продължи.

 

„Украйна в момента се бие на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който всички ние познаваме в България. Ако Украйна загуби, опасността конфликтът да се прехвърли в съседни държави, е напълно реална“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *