сряда, април 24, 2024
Начало > България отблизо > Изненада: Ето как българите смятат, че ще излезем от кризата! Ще се смаете!

Изненада: Ето как българите смятат, че ще излезем от кризата! Ще се смаете!

България отблизо

Почти 70% от българите подкрепят развитието на атомната енергетика в нашата страна. Те смятат, че това е единственият начин да излезем от икономическата криза и да направим здравеопазването модерно и иновативно.

Това показват резултатите от изследване на изследователски център „Тренд“, представени от Евелина Славкова по време на онлайн събитие на тема: „Бъдещето на ядрената енергетика в България“, предаде БТА.

Проучването показало, че 68% от анкетираните са на мнение, че е необходимо да се развива атомна енергетика. Същевременно 10% са на противоположното мнение, а 22 на сто не знаят или не могат да преценят това.

Според 63% от подкрепящите развитието на сектора е нужно изграждането на АЕЦ „Белене“ и на нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“, допълни Славкова. Малко под една пета пък са на противоположното мнение, добави тя.

Половината от подкрепящите развитието на атомната енергетика в България, са на мнение, че безопасността е най-важният фактор в технологията при този тип енергия. Следващият по важност фактор, който се откроява, е екологичността – за 24 на сто от анкетираните тя е най-важна. На следващо място е цената на електроенергията, която е важна за всеки пети анкетиран.

„Половината от анкетираните (50 на сто) са съгласни с твърдението, че атомната енергетика е безопасна за здравето на хората при спазване на утвърдените стандарти за безопасност. Други 22 на сто от анкетираните не са съгласни с това твърдение“, посочи Славкова.

Голям е делът – над три четвърти, които са се съгласили с твърдението, че атомната енергетика създава нови работни места и подпомага местното и национално икономическо развитие на държавата. Близо две трети (65 на сто) считат, че атомната енергетика дава тласък в развитието на високите технологии.

Близо половината от запитаните са на мнение, че атомната енергетика има място в ниско въглеродния енергиен микс от възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия. Отново 22 процента декларират, че не знаят или не могат да преценят. Делът на тези, които не знаят или не могат да преценят, е около 20 на сто, показват още резултатите от изследването на „Тренд“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *