Изненада: Западът свършва боеприпасите за Украйна

Свят

Западните армии привършват видовете снаряди, които могат да дадат на Украйна, предупредиха официални лица от НАТО и Великобритания във вторник, като призоваха страните от блока да увеличат производството, „за да задържат Украйна в битката срещу руските сили“, пише CNN.

Новината за възможен недостиг на боеприпаси идва, след като парите за закупуване на оръжия за Украйна не бяха включени в законопроекта за временните разходи, приет от Конгреса на САЩ през уикенда, за да се избегне спиране на работата на федералното правителство.

Нова несигурност относно бъдещето на американската помощ възникна във вторник, когато председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, който се застъпи за подкрепа на Украйна, беше свален от лидерската си позиция от колеги републиканци.

Развитието на събитията е тревожна новина за Украйна, тъй като войната със съседна Русия е в своя 20-ти месец и повдига въпроси дали Москва може да се почувства способна да надживее обещанията на Запада за ангажименти.

„Дъното на кацата вече се вижда“, заяви адмирал Роб Бауер от Нидерландия, председател на Военния комитет на НАТО и най-високопоставеният военен служител на НАТО, относно запасите от боеприпаси на Запада във вторник по време на дискусия на Варшавския форум за сигурност.

„Даваме оръжейни системи на Украйна, което е страхотно, и боеприпаси, но не от пълни складове. Започнахме да раздаваме от наполовина пълни или по-малко складове в Европа“ и тези ресурси вече са на изчерпване, заяви Бауер.

Междувременно анализаторите предупреждават, че „арсеналът на демокрацията“ на САЩ трябва да започне да работи извънредно или военните усилия на Украйна може да са в беда.

„Съединените щати и техните съюзници изпращат на Украйна широка гама боеприпаси, но те не се произвеждат или доставят толкова бързо, колкото е необходимо“, написа миналата седмица нерезидентът на Атлантическия съвет старши сътрудник Томас Уорик.

Уорик пише, че тъй като Украйна отложи началото на лятната офанзива, за да си осигури повече амуниции и оборудване на фронтовите линии, Русия успя да изгради защита, която значително притъпи украинския напредък.

„Силите на Украйна са доказали, че са гъвкави и адаптивни, но трябва да разполагат с достатъчно боеприпаси и оръжия“, пише той.

Но събитията във Вашингтон поставят доставките – и позицията на Украйна на бойното поле – под съмнение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *