Изненада за русофобите в България: Ето за какво Владимир Путин награди Елеонора Митрофанова!

Свят

Руският президент Владимир Путин награди руската посланичка в София Елеонора Митрофанова с орден „Александър Невски“, съобщиха ТАСС и БТА.

Указът е бил публикуван днес в официалния юридически портал. Отличието се връчва „за голям принос в осъществяването на външнополитическия курс на Руската федерация и многогодишна добросъвестна дипломатическа служба“.

Тази формулировка разкрива уважението на Кремъл към Митрофанова не само като към дългогодишен дипломат. Защото припомняме, че такива награди на дипломатите се дават, когато те напускат активна служба или напускат поста си като посланици в дадена страна. Тук такива условия липсват. Точно обратното. Тя е наградена именно, когато е посланик на Руската федерация в България.

А това означава много. Не само за нея. А и за нас, за българите.

Защото наградата за посланик Елеонора Митрофанова е израз на уважение и към позицията на българския народ, който масово и в огромната си част подкрепи действията на Русия в Украйна. Не е тайна за никого, че българските граждани разбират много добре за какво и срещу кого се бие Русия в Украйна.

И я подкрепят безусловно. Също както и 80% от държавите в света, които открито или по-завоалирано са на страната на Русия.

Но никъде, в никоя държава в света не е избухвала такава вълна от русофилия и обич към Русия, както това стана в България.

И това се вижда много добре не само в Русия, но и в самия Кремъл. И наградата на руския президент е израз на уважение и към българския народ и неговата категорична подкрепа за нашата освободителка Русия. Защото хората в България добре знаят, че Русия не е просто наша освободителка. Тя е единствената страна в света, която е най-близка на България по славянски род, православна вяра, кирилска писменост, традиции и близост в националните езикови системи.

Орден „Александър Невски“ получава и Сергей Бутин, директор на генералния секретариат на руското министерство на външните работи.

Митрофанова работи на дипломатическото поприще от 2001 г., а от 2021 г. е посланичка на Русия в България.

Източник: „24 часа“, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *