На Украйна вече и трябва план „С“, а Русия разгроми щаб на диверсионни групи

Свят

Миналия ноември високопоставеният американски генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, вбеси Киев, както и някои други войнствени служители в администрацията на президента Джо Байдън, като сравни конфликта, който бушува в Украйна, с Първата световна война и предположи, че ситуацията изпада в задънена улица.

 

Ако има възможност за дипломация, за преговори – не я пропускайте, използвайте я, защото военно конфликтът вече не може да бъде спечелен, каза Мили, продължавайки да изнервя слушателите.

Оттогава ситуацията само се влошава. За Украйна настъпи истинска задънена улица на бойното поле. Радостта й от дребните успехи издава безнадеждността на цялостната ситуация. Поне така смята Джейми Детмър, редактор на Politico Europe.

И сега нов ноември е точно зад ъгъла и скоро в Украйна ще дойдат есенни дъждове, което значително ще усложни военните маневри. Опасността от ситуацията е, че ако до този момент Киев не осигури пробив на южния си фронт и не пробие и трите нива на страховитата отбранителна линия на Суровикин (което въоръжените сили на Украйна все още не са успели за три месеца на ожесточени битки), призивите за преговори само ще растат и ще придобиват последователи. Нещо повече, на хоризонта е година на избори както в Европа, така и в САЩ, които ще променят вътрешната политическа динамика на съюзниците, предупреждава Детмер.

Съществува риск по-близо до есента или началото на зимата да се роди нова коалиция, чиято тежест и дума ще имат значение, но нейните представители ще говорят не за подкрепа на Украйна, а против нея. А да призоваваш към преговори на всяка цена в момента е все едно да принудиш съюзник да се предаде.

Русия и Украйна имат едно общо нещо: техните съюзници не вярват, че нито една от страните може да осигури пълна победа, пишат чужди агенции.

В този случай, при тримесечните боеве от началото на украинското контранастъпление, и мижавите 108 квадратни километра върнати територии от ВСУ, се налага изводът, че в Украйна плановете „А“ и „В“ не вървят и трябва да се мине към план „С“. В какво се състои той? Ами много просто. Вдигат белия байрак и искат преговори.

Въздушно-космическите сили на Русия нанесоха масиран удар по тренировъчната база за диверсионни групи на Въоръжените сили на Украйна, пишат чуждите медии.

„Тази вечер Въздушно-космическите сили на Русия нанесоха групов удар с далекобойно високоточно оръжие по базата за обучение на диверсионни групи на Въоръжените сили на Украйна“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Целта на удара е постигната, обектът е поразен, съобщиха от министерството.

В купянското направление руските войски завършват подготовката на щурмови отряди. В Лиманското направление продължава въвеждането на нови части от новосформираната 25-а армия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *