Изненада: И Атанас Пеканов влиза в политиката! Дали това е отговорът на президента?!

България отблизо

Нов политически проект, оглавен от Атанас Пеканов, може да се появи подобно на „Продължаваме промяната“ (ПП), гласи мълвата в партийните среди. Водят се разговори с представители на различни сдружения да се присъединят към новия проект на президента, казаха активисти.

Новата формация се очаквало да бъде дясноцентристка и за нейно лице бил избран бившият вицепремиер в двете служебни правителства на президента Атанас Пеканов. Такива сигнали идват от различни партийни централи, пише Епицентър.бг.

Идеята е политическият проект да бъде в противовес на оглавилия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Новата формация, както си му е редът, е заредена с нови очаквания и това личи и от името й – „Ново начало“.

Със задачата по изграждането на структурите й са се заели някои, които помогнаха преди няколко месеца да се роди партията „Продължаваме промяната“, която днес е начело на властта в държавата.

Обхождани са отново сдружения и ядки  и са канени хора да се присъединят към новия проект на президента, оплакват се партийни активисти.

За никого в държавата вече не е тайна, че отношенията между президента Радев и министър-председателя Кирил Петков са обтегнати, макар че разногласията умело се прикриват.

Наблюдателите просто очакват първия явен знак за разнобоя между „Дондуков“ 2 и „Дондуков“ 1, който ще дойде от първата критика, която държавният глава публично ще отправи към правителството. Румен Радев даде заявка за това в словото си пред народните представители в сряда, когато се закле за втори път като президент.

Политолози обаче са на различни мнения за успеха на „Новото начало“, заради времето, в което то се подготвя. За да разцъфне една нова структура, е необходимо скоро да се задават парламентарни избори на хоризонта. А такава вероятност няма – и избирателите, и партиите са уморени от изборния маратон миналата година. За предсрочни избори се говори едва за 2023 г., заедно с редовните местни избори.

Ако обаче някои хора упорито са се захванали за новия проект, това би могло да означава, че на „Дондуков“ 2 се съмняват в способността на кабинета „Петков“ да се справи със сериозните предизвикателства като цените на тока и горивата, които влекат след себе си масово обедняване и социално недоволство – нещо, което се през зимата на 2013 г. Явно, на „Дондуков“ 2 са пресметнали такава вероятност и се готвят за нея.

Друг е въпросът, че формации, които нямат жизнен корен в живота, а са инженерингови проекти, рядко са дълговечни, но затова пък създават временни обществени илюзии.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *