Втрещени политолози казаха кой е прав в конфликта Радев – Петков!

България отблизо

Премиерът има собствено виждане по определени въпроси. Президентът пък, като смята че те не са добри, реагира. Учудени сме, защото очаквахме, че президент и премиер ще имат добър синхрон.

 

Това заяви политологът Слави Василев в ефира на NOVA.

„РСМ ще продължи да предизвиква конфликт между тях и нещата може да не се развият добре. Петков каза, че външна политика се сформира в МС, демек решава той. Неговата позиция е прагматичен подход в двустранните отношения, но това е за сметка на българската позиция за РСМ, която е потвърдена от международен договор и решение на Народното събрание“. добави той.

Политологът напомни, че нито един премиер от 44-та година не си е позволил да пренебрегне българския интерес.

„Двамата виждат българския интерес по различен начин. Със сигурност позицията на Радев е постоянна и защитава българския националния интерес“, каза той.

И добави: „Позицията на Петков е в синхрон с интересите на САЩ, но това не значи, че логиката му е продукт на външни влияния. Той съвсем естествено вярва, че между двата народа трябва да има повече комуникация, но това не бива да е за сметка на българския интерес и против волята на Народното събрание“.

Колегата му доц. Иво Инджов от своя страна заяви: „Размяната на остри реплики и критики стана по-рано от очакваното. Но това разбива на пух и прах пропагандата, че „Продължаваме промяната“ е президентски проект и партия, чрез която Радев ще се опита да управлява. Видя се, че няма нищо такова“.

„Въпреки сблъсъка на гледни точки, се търсят две измерения и две позиции. Националният интерес включва защита на гражданските права и свободи и хората с българско съзнание в Македония и необходимостта те да са признати, и чак тогава бързо икономическо сближаване между двете страни“, каза той.

И добави, че европейската интеграция трябва да стъпи на много ясна икономическа база, защото, ако Македония продължава да е затворена, може да се случат много неприятни неща.

Малко след това Василев написа следното в личния си фейсбук профил:

„Сезонът на критиката към министър-председателя е отворен. Никой български премиер не си е позволявал да пренебрегне “македонския въпрос” от 1944г. насам.

Съветвам българския премиер да прочете малко история, като тази на полк. Каварналиев например, който хвърля два полка в сигурна смърт в битка срещу настъпващите гърци и англичани именно в Македония – днес на територията на Гърция, за да позволи на онова население, което днес се пише Македонско, да се спаси към вътрешността на България. И вие искате днес да кажем, че това не е било така?“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *