Изненада: Конгресът на САЩ започва процедура за импийчмънт на Байдън

Свят

Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес съобщи, че е наредил няколко комисии да започнат разследване за евентуално отстраняване от поста на президента Джо Байдън.

Републиканецът Кевин Маккарти обясни, че в основата за началото на тази процедура ще бъдат разследвания на негови съпартийци конгресмени за бизнес действията в чужбина на семейството на президента.

Разследването ще се ръководи от републиканеца Джеймс Кормър, председател на Надзорната комисия в долната камара на парламента. Той ще е в координация с други двама републиканци – Джим Джордан, председател на правната комисия и Джейсън Смит, председател на комисията, занимаваща се с всички данъчни и митнически въпроси и с други мерки да събиране на приходи, както и с редица други бюджетни въпроси.

 

„Не ми беше лесно да взема това решение. И независимо от коя партия сте и за кого сте гласували, тези факти трябва да засягат всеки американец“, каза още Маккарти. „Нареждам на комисиите на Камарата да започнат официално разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън. Ще стигнем там, където ни отведат доказателствата.“

Всеки опит за импийчмънт на Байдън е малко вероятно да успее. Дори ако контролираната от републиканците камара гласува за импийчмънт – съмнителна перспектива, като се има предвид тесният марж на партията от 222-212 гласа – това почти сигурно ще се провали в контролирания от демократите Сенат.

Републиканците, които сега контролират Камарата на представителите, обвиниха Байдън, че е печелил, докато е бил вицепрезидент от 2009 г. до 2017 г., от чуждестранните бизнес начинания на сина си Хънтър Байдън, въпреки че така и не са представили доказателства, обяснява „Ройтерс“.

Бивш бизнес партньор на сина на Байдън каза преди изслушване в Камарата на представителите, че Хънтър е продавал „илюзията“ за достъп до властта, докато баща му е бил вицепрезидент, показа стенограма, публикувана миналия месец.

Белият дом заяви, че няма основание за разследване, и Байдън се подигра на републиканците за евентуален импийчмънт.

Демократите се опитаха да представят говоренето за импийчмънт от републиканците като опит да се отвлече общественото внимание от правните неволи на Доналд Тръмп, който е изправен пред четири отделни обвинения, докато се кандидатира за номинацията на своята партия да се изправи срещу Байдън на изборите в САЩ през 2024 г.

Тръмп и републиканците, в отговор на обвиненията срещу бившия президент, се опитват да отстранят Байдън от поста. Няколко твърдо десни републиканци заявиха, че няма да гласуват за задължителни законопроекти за бюджетните разходи, освен ако Маккарти не даде зелена светлина за разследване за импийчмънт.

Конституцията на САЩ дава право на Конгреса да отстранява висши федерални служители, включително президента, за държавна измяна, подкуп и „други тежки престъпления и провинения“. Президент може да бъде отстранен от длъжност, ако Камарата на представителите одобри с обикновено мнозинство, че са изпълнени критериите за импийчмънт, а Сенатът гласува с мнозинство от две трети за осъждане след провеждане на процес.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *