Изненада: Макрон убедил Путин и Байдън да говорят за новия ред в Европа?!

Свят

Президентите на САЩ и на Русия Джо Байдън и Владимир Путин са се съгласили по принцип да проведат среща, посветена на кризата в Украйна и на нова система за сигурност в Европа.

Това стана ясно от съобщение, което кабинетът на френския президент Еманюел Макрон направи в понеделник, предаде Ройтерс.

„Същината на преговорите ще бъде подготвена от държавния секретар (на САЩ) Антъни Блинкън и (руския външен) министър Сергей Лавров по време на срещата им в четвъртък, 24 февруари“, обяви Елисейският дворец, цитиран от Днес.Дир.бг.

Такава среща „може да бъде проведена само при условие, че Русия не нахлуе в Украйна“, се казва в съобщението, в което се уточнява, че Макрон ще окаже съдействие при подготовката на съдържанието на дискусиите. А Русия многократно заяви, че няма никакво намерение да напада Украйна.

В съобщението се казва още, че в телефонните разговори с Путин и с Байдън, проведени в неделя, френският президент им е предложил среща, посветена на „сигурността и стратегическата стабилност в Европа“.

И сега идва важното. Тази нова среща между Путин и Байдън, по всяка вероятност, ще бъде посветена не на кризата в Украйна, защото руският президент вече говори за Украйна с Макрон и постигнаха договорености за пълно спазване на Минските споразумения както от страна на Киев, така и от страна на народните републики в Донбас.

Следователно срещата ще бъде начален разговор за нова архитектура на стратегическата сигурност в Европа. А това означава, че новият многополюсен световен ред, за който Владимир Путин говори отдавна, вече е на път.

Може би САЩ още не са готови да говорят за нов ред в целия свят, а засега само в Европа, но това е изключително важен пробив. Защото точно заради тази нова система за сигурност в Европа и света, Путин постави ултиматума си на САЩ и НАТО да изтеглят войските и въоръженията си от Източна Европа и Балканите.

Тоест ултиматумът на Путин работи!

Следователно, можем с основание да предположим, че яростната кампания на САЩ срещу Русия и приказките за агресия срещу Украйна, са били само политическа шумотевица за вдигане на залозите преди решителните разговори. Тоест, трябвало е само да поискат повече, за да получат по-малко.

Междувременно говорителката на Белия дом Джен Саки потвърди, че Байдън се е съгласил „по принцип“ да се срещне с Путин, стига Русия да се въздържа от нахлуване в Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Тя каза и че срещата на Блинкън и Лавров ще се осъществи в четвъртък при същите условия.

В изявлението на Саки се казва: „Ние винаги сме готови за дипломация. Ние също сме готови да наложим бързи и тежки последствия, ако Русия вместо това избере война. А в момента Русия изглежда, че продължава подготовката за пълномащабно нападение срещу Украйна много скоро“.

Британският министър-председател Борис Джонсън също разговаря в неделя по телефона с Еманюел Макрон и каза, че ангажиментите, които е поел руският президент Владимир Путин пред Макрон са позитивен знак, че Кремъл все още е склонен да търси дипломатическо решение на украинската криза.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *