Позор: Украйна обстрелва Донбас с гранатомети, произведени в България!

Свят

При обстрела срещу Донецката народна република украинската армия е използвала произведени в България гранатомети, съобщават от народната милиция на непризнатата република. 

Очевидци съобщиха за агенция Ройтерс за множество експлозии, отекващи в центъра на град Донецк.

В цитираното от съобщение на народната милиция в Донецк се посочва, че при обстрела на селището Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди за гранатомети, произведени в българския завод “Арсенал”.

“Този факт нагледно потвърждава как Западът снабдява Украйна със смъртоносно оръжие, с помощта на което се унищожават мирните жители на републиките в Донбас”, пише в текста на съобщението, уточнява БНР.

Продължаващите доставки на съвременни оръжия и боеприпаси в Украйна от страна на НАТО-вските държави подтикват Киев към военно решение на проблема в Донбас, каза руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Емнюел Макрон.

Според Путин ескалацията се дължи на провокации на украинските силови структури. По думите му това води до страдания на мирните жители на непризнатите републики, които се налага да бъдат евакуирани в Русия, за да бъдат спасени.

До момента около 40 000 души от Донбас са пристигнали на руска територия. В граничещите с Украйна Ростовска и Воронежска е въведен режим на извънредна ситуация. Разгърнати са десетки пунктове за временно настаняване. Общо 30 региона в Русия са изразили готовност да приютят жители на непризнатите Донецка и Луганска република в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *