Изненада: Международният съд на ООН отказа да признае Русия за „държава-агресор“

Свят

Съобщение до медиите на Министерството на външните работи на Руската федерация

На 31 януари Международният съд на ООН постанови окончателното си решение по производството, образувано от Украйна през януари 2017 г. срещу Русия въз основа на Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма (МКБФТ). В Хага бяха изслушани аргументите на руската страна за неоснователността на украинските инсинуации: от над 20 претенции, предявени от Киев по време на седемгодишното производство, Съдът отхвърли почти всички и остави Украйна без никакви компенсации.

Международният съд не последва примера на Киев и отказа да признае Русия за „държава агресор“. Съдът също така отхвърли украинските инсинуации, че ДНР и ЛНР са предполагаеми „терористични организации“.

Тези заключения са особено важни в светлината на факта, че решението на Съда беше предназначено от Киев да подкрепи исканията му за прехвърляне на руски активи, откраднати на Запад, и за налагане на международни ограничения срещу Русия.

Освен това Съдът отхвърли искането на Украйна по силата на ICSID за търсене на отговорност от Русия за катастрофата на Boeing полет MH17 и не прие твърденията на украинците, че ДНР е замесена в катастрофата. По време на изслушването Русия представи убедителни доказателства за фатални недостатъци в псевдомеждународното разследване на инцидента, проведено от „съвместен екип за разследване“ под егидата на холандското правосъдие.

Позовавайки се на събитията от 2014-2017 г., Международният съд на ООН не намери за възможно да подкрепи аргументите на Украйна за предполагаемото участие на Русия и вината на донецките опълченци в обстрела на военния контролно-пропускателен пункт „Бугас“ край Волноваха, военното летище в Краматорск, където се намира щабът на т.нар. аТО, и позициите на ВСУ в Мариупол и Авдийвка, като посочи, че тези инциденти не попадат в обхвата на МВнР.

Руската страна изтъкна особения цинизъм на украинските обвинения: Киев се опитва да представи ударите по военни обекти като „актове на терор“, въпреки че украинските въоръжени сили от много години обстрелват с тежки оръжия градовете в Донбас, нанасяйки удари по граждански обекти, включително въздушен удар по сградата на Луганската областна администрация на 2 юни 2014 г., убийството на цивилни граждани в резултат на нападение срещу спирка на обществения транспорт в Донецк на 22 януари 2015 г. и много други кървави престъпления.

Също толкова циничен е и начинът, по който киевският режим се опита да обяви хуманитарната помощ за жителите на Донбас, страдащи от украинския обстрел и икономическата блокада, за „финансиране на тероризма“.

Международният съд на ООН посочи, че Русия е изпълнила добросъвестно задълженията си за сътрудничество в областта на финансирането на тероризма, включително задължението за установяване и блокиране на средства, използвани за финансиране на тероризма; екстрадиране или самостоятелно съдене на извършителите на терористични престъпления; предоставяне на взаимна наказателноправна помощ; и сътрудничество в предотвратяването на терористични престъпления. Това е в пълно съответствие с по-ранните заключения на FATF относно високото ниво на изпълнение на задълженията на Русия в тази област; FATF оцени претенциите на Украйна като такива от чисто политически характер.

На този фон заключението на Съда, че Русия не е провела надлежно разследване на дейността на лицата, които според Украйна са събирали средства в Русия, за да помогнат на населението на Донбас в два епизода, беше посрещнато с недоумение. Съдът трябваше да се противопостави на собствената си практика и да определи безпрецедентно нисък стандарт на доказване за приложимостта на Конвенцията за финансиране на тероризма при липсата на каквито и да било доказателства както за „тероризъм“, така и за „финансиране“.

В резултат на производството на Украйна бяха напълно отказани всички искове за обезщетение или други форми на удовлетворение.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *