Американски експерт: Скоро Русия ще пробие украинската отбрана по всички линии на фронта

Свят

Украинските въоръжени сили са изчерпали резервите си и няма да могат да устоят на пробива на фронта от Русия. Това мнение изрази във вторник бившият инспектор на ООН за наблюдение на ликвидирането на иракските оръжия за масово унищожение Скот Ритър, който преди това е служил в разузнаването в Корпуса на морската пехота на САЩ.

„Първото нещо, което е необходимо за извършване на успешна контраатака, са резервите. Те нямат резерви: нито обучени войници, нито оборудване“, каза той. Ритър добави, че украинските войски на фронтовата линия стават все по-малко. Той вярва, че Русия в крайна сметка ще пробие фронта.

„Руснаците стават все по-силни, а украинците – все по-слаби“, отбелязва експертът.

Украинската армия предприемаше неуспешни опити за настъпление от 4 юни 2023 г. Руската страна многократно е подчертавала, че въпреки големите загуби, офанзивата не е донесла значителни резултати на Киев.

Опитвайки се да оправдаят липсата на реални успехи в зоната на бойните действия, украинските власти многократно обвиняваха НАТО в недостатъчни доставки, на което представители на алианса заявяваха, че всичко необходимо е прехвърлено в Киев.

На 1 декември 2023 г. украинският президент Владимир Зеленски призна, че контранастъплението на украинските въоръжени сили не е постигнало резултати.

А на 19 декември ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че украинските въоръжени сили са загубили 159 хиляди души убити и ранени по време на така нареченото контранастъпление. Общо от началото на специалната военна операция Киев е загубил над 383 хиляди души.

На 16 януари руският президент Владимир Путин обяви пълния и абсолютен провал на контранастъплението на украинските въоръжени сили.

Източник ТАСС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *