Изненада: Президентът Радев катурва правителството и слага Стефан Янев за премиер!

България отблизо

Премиерът Кирил Петков е загубил доверието на президента Румен Радев, а коалиционните партньори на “Промяната” са притеснени от протестите срещу правителството, които вече са по линия на различни сектори и граждански организации, пише Труд.

С ново правителство е готов президентът Румен Радев. Това потвърдиха от “Позитано” 20 и висшестоящи представители на опозицията. Според политолози, въпрос на седмици или най-много на месец е разпадането на коалицията на “Промяната”.

Индикатор за сериозния трус в коалицията бе поисканата от Кирил Петков оставка на военния министър ген. Стефан Янев, който само формално бе поставен на този пост от квотата на ПП, а де факто е директен избор на Румен Радев, както е и МВР министърът Бойко Рашков.

Първият сценарий са бързи предсрочни избори. Очакванията са, че “Демократична България” ще напусне обединението, от което са недоволни и ИТН и БСП. ДБ обаче били единствената партия, която според социолозите имала потенциал да утрои резултата си при предсрочни избори.

За разлика от нея БСП и ИТН топят резултатите, а хората на Слави Трифонов вероятно няма да могат да се класират за следващ парламент.

 

Професорът по конституционно право Пламен Киров припомни, че ако правителството падне предсрочно, тогава в рамките на сегашния парламент отново ще се завърти рулетката с връчването на мандатите. Най-напред президентът Радев трябва да връчи мандат на първата политическа сила – “Продължаваме промяната”.

Политолози отчетоха, че хората на Кирил Петков и Асен Василев нямат потенциал, различен от настоящия и се очаква да не успеят да реализират нов кабинет. Втората политическа сила е ГЕРБ, която в рамките на този парламент и сегашната политическа обстановка при липса на ясно и стабилно мнозинство, не би поела риска за съставяне на правителство.

Която и да е политическата сила за приемане на третия мандат по конституция, тя няма ресурс да събере необходимите 121 депутати. Така страната ни ще бъде изправена пред нови предсрочни избори през месец май или началото на юни.

До тогава отново по конституция Румен Радев ще назначи поредното служебно правителство.

Според политически наблюдатели министър-председател отново ще е Стефан Янев, в БСП средите се твърди, че най-вероятно той ще оглави и новия политически кабинет на държавния глава. Янев е добре приеман от социалистите и поставянето му начело на нова партия ще продължи да смалява числеността на Столетницата.

На “Позитано” 20 са силно притеснени, че хора на президентството обикалят страната с позивна, че правителството си отива през март, а в парламента трябва да се промени конфигурацията и да влезе нов политически играч.

Янев е одобряван и от русофилите, последните му ходове и изявления вдигнаха рейтинга му сред тях. Вторият, но по-малко възможен сценарий е правителството да остане до актуализацията на бюджета, планирана за юни.

Но политолози смятат, че удължаването на живота на коалицията е трудно заради непреодолимите противоречия помежду им, както и протестите на различни сектори от икономиката и граждански организации.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *