Сергей Лавров към САЩ: Махайте се от Европа! Време е да си вървите у дома!

Свят
Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия призовава САЩ стриктно да изпълняват задълженията си и да не си засилват сигурността за сметка на някой друг.
Според Лавров Москва е готова да работи заедно с Вашингтон по въпросите на стратегическата стабилност. Лавров подчерта, че е неприемливо за Русия американските ядрени оръжия, войски и инфраструктура да са в Европа. Шефът на външното министерство каза, че е „време да ги върнем у дома“.

„За нас е неприемливо, че противно на основните разпоредби на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, ядрените ракети на САЩ все още се намират на територията на редица европейски държави. Порочната практика на „съвместни ядрени мисии“ с участието на неядрени страни от НАТО остава, допълни Лавров.

В рамките на тях се разработват сценарии за използване на ядрени оръжия по Русия. Крайно време е да върнем американските ядрени оръжия у дома и напълно да демонтираме свързаната с тях инфраструктура в Европа “, заяви той.

Руската федерация призовава САЩ и техните съюзници да се присъединят към мораториума върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа, каза руският външен министър Сергей Лавров.

„Нашата страна едностранно се ангажира да не разполага първите системи, предмет на договора (за ракети със среден и по-малък обсег) в онези региони, където подобни американски системи няма да бъдат разположени. Призоваваме Съединените щати и техните съюзници да следват нашите пример“, каза  Лавров.

Tagged

1 thought on “Сергей Лавров към САЩ: Махайте се от Европа! Време е да си вървите у дома!

  1. Една от причините за настъплението на Русия в Украйна. Всички американски военни бази да си се прибират в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *