Изненада: Русия може отново да стане лидер в износа на газ за ЕС!

Свят

Русия може отново да заеме водеща позиция като основен доставчик на енергоносители за страните от ЕС, съобщава Bloomberg.

„Заложени са милиарди долари капацитет за износа на газ“, пише колумнистът Хавиер Блас.

Той също така отбелязва, че на срещата, организирана от Оксфордския институт за енергийни изследвания, много политици и експерти са заявили, че са съгласни, че Русия може отново да стане ключова фигура на европейския енергиен пазар.

„Аз съм с тези, които казаха „да“, каза Блас, добавяйки, че „неизбежните реалности на географията и пазарите“ са много по-важни от мненията на който и да е политик.

Авторът също така отбелявза, че Русия е най-големият доставчик на газ за Европа от много години.

„Енергийният мост между Русия и ЕС, изграден в продължение на десетилетия, преодоля най-студените епизоди от Студената война, разпадането на Съветския съюз и либерализацията на европейския енергиен пазар“, подчертава той.

Според журналиста мненията на европейските политици за отношенията между ЕС и Русия се различават. Например австрийският министър на енергетиката Леонора Гевеслер твърди, че „свободата“ на ЕС ще бъде постигната само с пълното отхвърляне на руския газ, докато министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер отбелязва, че прекъсването на енергийните връзки с Москва би било „историческо невежествено и геополитически погрешно“.

В края на статията авторът предполага, че поради прехода към възобновяеми енергийни източници, ЕС няма да се нуждае от толкова големи количества синьо гориво, но ако Европа се опита да запази своите индустрии в конкурентно състояние, те ще се нуждаят от достъпни цени на суровините.

По-евтин от руския газ, според Блас, Европа няма да намери.

Западните страни са изправени пред нарастващите цени на енергоносителите и скок на инфлацията поради налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво. На фона на поскъпването на горивата, предимно на газа, промишлеността в Европа до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което се отрази и на други сектори на икономиката. Освен това Съединените щати и европейските страни са изправени пред рекордна от десетилетия инфлация.

Tagged

1 thought on “Изненада: Русия може отново да стане лидер в износа на газ за ЕС!

  1. Рано или късно по върховете на западните държави и ес ще дойдат и малко по-умни хора, които ще премахнат безумните пакети санкции! Да де, ама цените на всичко ще са многократно по-високи! Казват българите, че който сам си направи нещо, никой друг не може!
    Тогава ще си задават въпросът дали да продължават по стария път или да преминат на планирана икономика! Голям смях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *