Изненада: Руската ваксина може да дойде и в България! Владимир Путин договори с Меркел и ЕС, съвместно…

Свят

Руският президент Владимир Путин обсъди с канцлера на Германия Ангела Меркел възможността за „съвместно производство на ваксина“ срещу коронавируса.

Това съобщи днес Кремъл в момент, предаде Франс прес.

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин са обсъдили в екстрен порядък възможностите за справяне с пандемията от COVID-19. Двамата са разговаряли за съвместно производство на руската ваксина срещу инфекцията.

Производството на ваксини срещу коронавируса в Европейския съюз, включително руския препарат „Спутник V“, е възможно само ако е сертифицирано от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Това обяви по време на пресконференция в Берлин заместник-говорителят на германското правителство Улрике Демер, цитирана от ТАСС.

„Ако говорим за производствения капацитет в Европа за руската ваксина, това е възможно само ако ЕМА разреши това лекарство“, каза говорителката.

Говорител на германското здравно министерство от своя страна не е могъл да уточни, дали такова искане е получено в ЕМА.

Всъщност, ако руската ваксина започне да се произвежда в Германия, това ще отвори пътя за получаване на руската ваксина и в държавите от Европейския съюз. Следователно, и ние можем да се ваксинираме с нея, щом бъде постигната такава договореност между Кремъл и Брюксел.

 

Държавните ръководители на Русия и Германия разговаряха по телефона за „въпроси около сътрудничеството в борбата с коронавирусната пандемия“ и „акцентът бе поставен върху евентуалните перспективи за съвместно производство на ваксини“, информира Кремъл в комюнике. Според него, са договорени контакти по темата между ресорни ведомства от двете страни.

Дискусиите трябва да продължат между здравните министерства на Берлин и Москва, а подробностите около евентуалната договорка не са известни, става ясно още от публикацията.

Това съобщиха от германското канцлерство, цитирани от авторитетното издание “Spiegel”.

Единствената ваксина, с която към момента разполага Германия, е тази на Pfizer/BioNTech. Решението за одобрението на американската ваксина на “Moderna” предстои в сряда.

Отношенията между Бундестага и Кремъл са изключително интензивни – нещо, което не се е случвало от десетилетия.

Междувременно стана ясно още, че Ангела Меркел свиква кризисна среща относно имунизационния процес в Германия. Ще бъде решено още дали да бъдат удължени мерките срещу разпространението на COVID-19, които станаха повод и за яростни демонстрации на граждани.

Причината за срещата е критиката от страна на нейния съпартиец и министър на здравеопазването Йенс Шпан относно темповете на ваксинацията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *