Изненада: След поразяващия руски удар, САЩ отказаха да изпращат военни инструктори в Украйна!

Свят

В края на 2021 г. служители на Пентагона признаха, че са обмисляли изпращането на „няколкостотин“ американски военни инструктори в Украйна, които да обучават украинските сили и наемниците от чужбина за „неконвенционална война“.

Това съобщи в неделя вестник „Политико“, позовавайки се на източници.

Според тези данни, представителите на американското военно ведомство през декември 2021 г. информираха депутатите на специален брифинг за намерението си да изпратят допълнителни инструктори в Украйна, които трябвало да обучават и чуждите наемници.

Пентагонът също така заяви, че Белият дом „не е отменил никакви планирани програми за обучение в Украйна, докато американските сили не бъдат разместени през февруари“.

Според източниците на изданието въпросните инструктори е трябвало да работят отделно от официалната американска мисия, която е действала на територията на военния полигон „Яворов“ в Лвовска област. Те трябваше да обучават украинците и наемниците от други страни на военна тактика, партизанска война и други нетрадиционни методи за водене на война, става ясно от информации в изданието.

По-рано Си-Ен-Ен, позовавайки се на украинските власти, съобщи, че Русия е нанесла въздушен удар по полигона “Яворов“ в района на Лвов, където преди това западните страни са обучавали войници и офицери от украинската армия, както и наемници от чужбина.

Което на практика означава, че след като руската армия попиля наемниците и техните американо-канадски инструктори с прецизен ракетен удар, Щатите изведнъж са решили, че вече няма да изпращат военни инструктори в Украйна.

При това положение става пределно ясно, че Вашингтон панически изтегля своите инструктори и се отказва да изпраща нови инструктори в Украйна, от страх пред нови руски удари, които да нанесат нови щети на онези, които обучават украинци и наемници на „партизански битки“.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в Украйна в отговор на призива на лидерите на републиките на Донбас за помощ. Той подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии, целта е демилитаризация и денацификация на страната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *