Изненада: Украинските енергетици, без да искат, опровергаха хвалбите на Киев!

Свят

Украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 73 от около 90 вражески крилати ракети, както и 10 ирански дронове по време на масирания руски удар.

 

Според съобщението на командването на военновъздушните сили в Telegram, руската армия е нанесла удар по Украйна с крилати ракети, изстреляни от въздух и море, информира „УНИАН“.

За масираното изстрелване на ракетите, Русия използва 14 стратегически самолета Ту-95, кораби на руския Черноморски флот и ирански безпилотни дронове-камикадзе „Shahed-136/131“.

„Изстреляни са общо около 90 ракети: около 70 крилати ракети Х-101/Х-555 с авиационно базиране от северната част на Каспийско море и от района на Волгодонск (Ростовска област), както и около 20 ракети „Калибър“ с морско базиране от Черно море и 10 безпилотни дронове-камикадзе“, се казва в съобщението.

По предварителни данни, противовъздушната отбрана е унищожила 73 вражески крилати ракети и всичките 10 безпилотни апарати.

Украинските военни подчертават, че противникът продължава да използва високоточни оръжия срещу обекти от критичната инфраструктура в Украйна.

Във всички региони на страната са регистрирани ракетни удари срещу енергийната инфраструктура. Това се посочва в съобщение на НЕК „Укренерго“ в Telegram, информира „УНИАН“.

„Обекти на енергийната инфраструктура са повредени при нова мащабна ракетна атака. Все още не можем да посочим пълния размер на щетите, има ракетни удари срещу нашата инфраструктура във всички региони на страната“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че положението е най-тежко в северните и централните райони, поради което там се въвеждат в пълния си обем аварийни спирания за всички категории потребители, а в Киев са въведени специални графици за аварийни спирания.

Информацията от енергийното министерство индиректно опровергава данните на ВВС на Украйна, защото според експерти е нереално със 17 оцелели ракети да бъдат нанесени такива поражения на енергийната система на територията на цяла Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *