Изненада: Унгария удари гъбата на НАТО, отказа допълнителни войски!

Свят

Унгария няма да приеме повече войски на НАТО на своя територия в рамките на маневрите заради кризата в Украйна. Това заяви външният министър Петер Сиярто, цитиран от „Евронюз“.

Съединените щати изпратиха допълнителни войници в Полша и Румъния. От своя страна Германия увеличи силите си в Литва. Войски на НАТО вече са разположени в Естония, Латвия и Литва и Полша.

Сиярто обаче бе категоричен, че на унгарска територия няма да пристигнат допълнителни войски.

„Не, не сме се съгласявали с това и няма да се съгласим, защото вече имаме войски на НАТО на територията на страната. Унгарската армия и унгарските въоръжени сили са в подходяща форма, за да гарантират сигурността на страната. Така че нямаме нужда от допълнителни войски на територията на Унгария“, заяви министърът.

Сиярто призова САЩ, Европа и Русия да не прекъсват диалога, за да избегнат „най-лошия сценарий“ по отношение на кризата в Украйна. Според него Централна Европа ще бъде най-големият губещ в случай на избухване на конфликт.

По думи на Сиярто настоящата криза навява спомени за Студената война и „многото десетилетия, през които страдахме“.

„Ето защо не искаме тези времена да се върнат. Призоваваме международната общност да направи всичко възможно, за да не се върне Студената война, да не се върне дори психологията на Студената война, защото от историята сме го научили, за съжаление много ясно, че винаги когато има конфликт между Изтока и Запада, страните от Централна Европа губят. А ние не искаме повече да бъдем губещи„, подчерта той.

„Трябва да инвестираме в дипломация, трябва да инвестираме в диалог. Ето защо призоваваме Руската федерация и западните ни съюзници, големите държави, силните държави, да не губят надежда за мирно уреждане, а напротив – да разговарят помежду си“, отново подчерта Сиярто.

Вашингтон и европейските държави предупредиха Москва, че всяко военно нахлуване в Украйна ще има „масови“ последици за Русия, включително наказателни икономически санкции.

Според Сиярто обаче, тези мерки не работят. Министърът припомни, че Русия е обект на западни санкции от 2014 г., когато незаконно анексира Крим и започна да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

„Ако погледнете самите санкции, това е провал. Те не работят. Те са неуспешни„, категоричен бе той и добави, че „търговията между Германия и Руската федерация се е увеличила, откакто санкциите са в сила“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *