Изненада: Хусите удариха американски кораб близо до Йемен

Свят

Товарен кораб е ударен от ракета близо до Йемен. Плавателният съд е собственост на САЩ и плаващ под флага на Маршалови острови, според британската компания за морска сигурност Ambrey, предаде Би Би Си. 

 

Ракетата е причинила пожар в трюма на кораба, но корабът остава годен за плаване, се допълва в съобщението.

От Ambrey добавят, че няма съобщения за жертви и че корабът не е свързан с Израел. Според компанията нападението е „насочено срещу интересите на САЩ в отговор на ударите на американските военни по позициите на хусите в Йемен“.

Агенцията за сигурност на морските търговски операции на Обединеното кралство заявиха по-рано, че капитанът на кораб е съобщил, че е бил „ударен от ракета“ близо до южния пристанищен град Аден в Йемен.

Американската армия потвърди, че ракета на хусите е ударила американския контейнерен кораб Gibraltar Eagle в Червено море. Няма пострадали при инцидента, според централното командване.

Сили, изпратени от Лондон и Вашингтон, удариха цели на хусите в Йемен в края на миналата седмица, след като групата беше многократно предупредена да спре да нанася удари по търговски кораби в Червено море.

Тогава представител на йеменската групировка „Ансарула“ обеща да последва „силен и ефективен“ отговор на атаките от страна на САЩ и Великобритания.

Официалният представител на хусите Абдусалам Джахаф написа в публикация в социалната мрежа „Екс“, бивша Twitter, че е сигурно, че редица кораби на САЩ и Обединеното кралство са били ударени в отговор на техните атаки срещу базирани в Йемен цели на хусите.

Това съобщи АФП.

По-нататък той заяви, че американското, британското и израелското „варварство“ е било посрещнато с отговор и че „в Червено море се разгаря голяма битка“.

В по-късен пост той заяви, че бунтовническата групировка няма да спре атаките си, докато САЩ и Обединеното кралство „не напуснат района“, като подчерта, че Йемен е започнал да „дисциплинира“ Америка в морето.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *