Израелската армия влезе в Газа! Нетаняху иска да изкорени „Хамас“

Свят

Армията на Израел е влязла в ивицата Газа, пехота и танкове извършват нападения срещу палестински части.

 

Същевременно израелските военни събират информация за местонахождението на похитени заложници, предаде Дарик с позоваване на Ройтерс.

Минути по-рано израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да изкорени „Хамас“ и заяви, че израелската контраофанзива в Газа е само началото.

В извънредно обръщение Нетаняху заяви, че Израел нанася удари срещу враговете си с безпрецедентна сила:

 

Удряме врага с безпрецедентна сила. Подчертавам – това е само началото. Враговете ни тепърва започват да плащат цената. Не мога да разкрия какво следва, но мога да ви кажа, че това е само началото“, заяви в почти триминутното си обръщение Бенямин Нетаняху.

Той обяви, че израелците се сражават за родината си и че никога няма да забравят ужасяващите действия на врага и да позволяват на света да забрави какво е причинил на еврейския народ.

Той заяви, че е разговарял с президента Джо Байдън и други световни лидери и е събрал огромна международна подкрепа за Израел.

Няма да забравим, няма да простим това, което ни се случи“, категоричен е израелският премиер

„Ние ще изкореним „Хамас“ и ще донесем победа. Ще отнеме време, но ще излезем от тази война по-силни от всякога.“ – заключи той.

Пo-рано много палестинци започнаха да бягат от домовете си в северната част на Газа с надеждата да намерят безопасност в южната част на анклава, предаде BBC, след като Израел издаде 24-часово предупреждение за евакуация.

Хората бягат от домовете си заедно с покъщнина с коли, каруци, бусове, препълнени със семейства и лични вещи.

За палестинците в Газа предупреждението на Израел да напуснат има дълбоки исторически и психологически последици, коментира британската медия.

Много от тях са потомци на 200 000 палестинци, които пристигат в ивицата Газа през 1948 г., по време на това, което всички те познават и до днес като „накба“ или катастрофа. Те са избягали или са били прогонени от домовете си от силите на новосъздадената тогава държава Израел.

 

„Ставало е с дядовците ни, сега става и с нас. Отново ни прогонват. Това е план да се отърват от нас. Газа ще бъде унищожена„, твърди жител на анклава.

Същевременно „Хамас“ призова палестинците да не се вслушват в израелския апел за евакуация.

„Дръжте се за домовете си. Дръжте се за земята си“, гласи посланието, разпространявано от джамиите тази сутрин.

Много палестинци остават в Газа – Израел ги предупреди, че те ще влязат в ролята на живи щитове на „Хамас“.

 

Междувременно ръководителят на ООН Антонио Гутериш призова за защита на основните човешки права в разрастващия се конфликт между Израел и Хамас, като подчерта, че „дори войните имат правила“ и предупреди да не се използват заложници като жив щит. 

 

„Ситуацията в Газа достигна ново опасно дъно“, заяви Гутериш преди заседанието на Съвета за сигурност, посветено на нестабилната ситуация.

 

„Нуждаем се от незабавен хуманитарен достъп до цяла Газа, за да можем да доставим гориво, храна и вода на всички нуждаещи се“, каза той и добави, че здравната система на блокирания анклав е на ръба на колапса.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *