Радев посече Борисов: Такава гавра не съм си позволявал

България отблизо

Ескалацията на военните действия съдържа огромен потенциал от глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

„Очакваме и двете страни да осъзнават своята отговорност към мира, сигурността и живота на хиляди хора във взривоопасния регион на Близкия изток.

Следва да има сдържаност, разум, за да се избегне следваща ескалация, която да доведе до трудно обратими последствия.

Напрежението расте с часове, вероятността да бъдат въвлечени и други участници не е малка“, отбеляза той.

„И в момента има български военнослужещи на границата с Турция. Има ясни планове на взаимодействие между МО и МВР, така че при необходимост и нарастване на миграционния натиск могат да се изпратят още военнослужещи.

„Надявам се всички институции, свързани с националната сигурност, да осъзнават ясно, че имаме нова ситуация.  Съвременните конфликти показаха много ясно, че има много динамична промяна в способите за водене на военни действия и използването на евтини, достъпни нови технологии, които дават асиметрично предимство, информационно превъзходство.

Крайно време е, отчитайки тази динамика, да започнем да се ангажираме с нискобюджетни проекти, с дронове, с антидрон системи… Това са много по-евтини проекти от тези, с които сме ангажирани в момента“, каза още президентът.

„Аз поне съм произвеждал истински генерали, а не измислени и такава гавра с пагона не съм си позволявал“, отсече Радев по повод критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че за 3 години в отбраната не е направено нищо друго, освен да се произвеждат генерали.

Президентът коментира и неуспешния вот на недоверие към кабинета. По думите му е било очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните интереси, които обвързват управляващите, са много по-силни от всички имитации на реформи. „Големият проблем е, че управляващите имат две програми“, каза още Радев.

Няма война между мен и кабинета за службите. Има огромно неразбиране от кабинета за задачите, същността, функциите на службите, тяхното взаимодействие с чуждестранните партньори. Апелирам за по-сериозно отношение към службите, към хората в тях, които си вършат прекрасно работата в ситуацията, в която са поставени“, категоричен бе Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *