Израел задейства „Железния купол“, продължават ожесточените боеве в Газа

Свят

Както предположиха много експерти, избухването на палестинско-израелската война може да въвлече най-радикални групи от Близкия изток в конфронтацията.

Така в северната част на Израел ливанското шиитско паравоенно формирование Хизбула е готово да влезе във военните действия на страната на Палестина.

В същото време се активизираха други арабски формирования, готови най-малкото за саботаж не само срещу Израел, но и срещу американските военни, базирани в някои страни от региона, съобщават световните издания.

Командването на израелските отбранителни сили съобщиха, че системата за противовъздушна и противоракетна отбрана Arrow е прихванала ракета земя-земя, изстреляна към страната от „района на Червено море“.

Балистичната ракета е изстреляна от подкрепяните от Иран хусити в Йемен и е насочена към южния израелски град Ейлат, информира The Times of Israel.

Военните от ЦАХАЛ съобщиха за първото използване на система за противовъздушна отбрана/противоракетна отбрана с голям обсег по време на войната с Хамас. И за първи път в последно време курортният град Ейлат се е превърнал в потенциална цел за ракети.

Уточнява се, че ракетата е била засечена и свалена преди да пресече израелската граница „в най-подходящото оперативно време и място“. Освен това израелски изтребители свалиха още две въздушни цели, за които се смята, че са дронове, в района на Червено море.

„Всички заплахи са прехванати извън територията на Израел. Не е имало нахлуване на територията на страната“, се казва в изявление на ЦАХАЛ.

Премиерът на йеменското правителство на хусите, подкрепяно от Иран, Абдул Азиз бин Салех Хабтур потвърди опитите за нанасяне на удари на израелска територия.

Хуситите, които поеха контрола над столицата на Йемен Сана през 2014 г. и контролират големи части от страната, са „част от оста на съпротива“ срещу Израел заедно с Хамас и се сражават „с думи и дронове“, добавя бин Салех Хабтур.

По-рано говорител на ЦАХАЛ съобщи, че изтребители на израелските ВВС са прехванали въздушна цел над Червено море, очевидно дрон, изстрелян към Израел от йеменските бунтовници хусити.

В същото време, израелските сили и Хамас публикуваха кадри от бойните действия в ивицата Газа, съобщават световните издания.

Според информацията, израелските сухопътни и военновъздушните сили са атакували позиции на Хамас.

Tagged

1 thought on “Израел задейства „Железния купол“, продължават ожесточените боеве в Газа

  1. При положение, че Израел стрелят по цели в Сирия и Ливан няма как да не станат мишена на останалите арабски държави. Не се ли сключи примирие, конфликта ще се разшири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *