Израел удря Газа с „умни“ бомби, тръгва на лов за лидери на Хамас

Свят

По време на предстоящата широкомащабна сухопътна операция в Ивицата Газа израелската армия очаква да навлезе дълбоко в анклава и да залови лидерите на Хамас. Това съобщи в. „Аарец“.

 

„Ще бъде извършено наземно нахлуване и мисиите ще изискват напредване в сърцето на Газа“, казаха топ военни от Тел Авив.

Представители на армията добавиха, че подробностите за операцията все още се обсъждат от военните лидери.

На свой ред влиятелният член на Кнесета Гидеон Саар предложи в интервю за Channel 12 News в събота, че територията на ивицата Газа „трябва да стане по-малка до края на войната“.

Той отбеляза, че „необходимо е да се създаде територия, която да бъде класифицирана като зона за сигурност и всеки, който влезе в нея, ще бъде незабавно засечен“.

„Трябва да направим края на нашата кампания ясен за всички. Който започне война срещу Израел, губи територия„, добави Саар.

По-рано в събота представители на израелската армия заявиха, че се подготвят за широкомащабна кампания в ивицата Газа и „прилагането на голям брой офанзивни планове, които включват, наред с други неща, цялостна и координирана атака от въздуха, морето и земя.“

Преди ден Нетаняху, по време на обръщение към своите съграждани, обеща, че Израел ще „унищожи Хамас, независимо колко време ще отнеме“.

Междувременно стана ясно, че се очаква Израел вероятно да удари Газа с умни авиационни бомби – Joint Direct Attack Munition (JDAM) и да я „изравни със земята“.

Това разкри американският журналист Сиймур Хърш, позовавайки се на неназовани източници, уточни АП.

„Текущото планиране предполага, че атаката с JDAM, ако бъде одобрена, ще се осъществи още в неделя или понеделник, като се има предвид ефективността на принудителната евакуация от град Газа, последвана незабавно от наземна инвазия“, пише Хърш.

Херш отбеляза, че ако бъдат използвани такива оръжия, градът ще бъде напълно разрушен.

Разработен от „Боинг“ (Boeing) за Военновъздушните сили на САЩ и Военноморския флот на САЩ, Joint Direct Attack Munition (JDAM) преобразува неуправляеми, свободно падащи „тъпи“ бомби в точни, „умни“ управляеми бомбени единици (GBU) за всякакви метеорологични условия.

Тези бомби струват много по-малко от лазерно или телевизионно насочвани бомби. Опашната част съдържа инерциална навигационна система (INS) и контролен блок за насочване на глобалната система за позициониране (GPS).

Координатите на целта се намират в самолета преди излитане; обаче, ако целта се премести, екипажът може ръчно да нулира новите координати по време на полет или бордовите сензори на самолета могат автоматично да ги актуализират.

Веднъж освободени, перките насочват бомбата до 15 мили до определените координати на целта.

Рано тази сутрин пък се разбра, че най-малко 279 войници от израелската армия са загинали след ескалацията на конфликта между Израел и радикалното движение Хамас. Това разкри в. „Аарец“. Вестникът се позова на военният говорител Даниел Хагари.

Той дори добави, че повече от 126 войници са били заловени от бойци на Хамас.

Междувременно се появи информация, че израелската армия е отложило мащабното си сухопътно нахлуване в контролираната от радикалното палестинско движение ивица Газа с няколко дни поради неблагоприятни климатични условия. Това предаде ДПА, като се позова на американска медийна информация.

Припомняме, че на 7 октомври Хамас извърши кървава атака срещу Южен Израел.  В отговор Тел Авив започна военна операция срещу Хамас.

Преди минути пък стана ясно, че иранският външен министър се е срещнал с лидера на палестинската организация „Хамас“ в катарската столица Доха.

Ръководителят на „Хамас“ Исмаил Хания се е срещнал с Хосейн Амир Абдолахиан късно снощи, показват видеозаписи на иранската държавна новинарска агенция ИРНА.

Абдолахиан пристигна в Доха след срещи със съюзници по време на обиколка през Ирак, Сирия и Ливан, включително и с лидера на ливанската шиитска групировка „Хизбула“ Хасан Насрала.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *