Блумбърг разкри до какво ще доведе войната между Израел и „Хамас“

Свят

Ситуацията с Израел ще доведе до тежки сътресения в световната икономика, пише Bloomberg.

„Както предишните войни в Близкия изток, конфликтът между Израел и „Хамас“ … може да подкопае глобалната икономика и дори да предизвика рецесия, ако в него се присъединят повече държави“, се казва в статията.

Отбелязва се, че Близкият изток е важен доставчик на енергийни ресурси и ключов морски път; конфликт в този регион „може да предизвика сътресения в целия свят“.

«Световната икономика е уязвима. Тя все още се опитва да се възстанови от скока на инфлацията, влошен от конфликта в Украйна. Войната в петролодобивния регион отново ще ускори инфлацията», се добавя в материала.

Авторите на статията стигат до извода, че надеждите за по-стабилен Близък изток са „разбити“.

Сутринта на 7 октомври Израел беше подложен на безпрецедентна ракетна атака от ивицата Газа. След масиран обстрел бойците на „Хамас“ навлязоха в граничните райони в южната част на еврейската държава.

Военното крило на палестинското движение обяви операция «Потоп Ал-Акса». Израелските сили за отбрана обявиха началото на операция «Железни мечове» срещу „ХАМАС“ в ивицата Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху в обръщение към нацията заяви, че страната е в състояние на война и добави, че е наредил широкообхватна мобилизация на резервите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *