Икономисти: Цените ще продължават да се вдигат, докато не се впишем в Еврозоната

България отблизо

„Ние сме на етап финална фаза на присъединяване към еврозоната. Трябва действително да сме готови за тази стъпка. Става въпрос да обърнеш поглед към вътрешната политика, така че тя да предоставя максимална полза. Нашият съзнателен избор е да сме европейци и е важно накъде отиваме. Никой не отрича съществуването на рискове при влизане в еврозоната.“

Това заяви в ефира на NOVA NEWS бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

 

Според него има два типа конвергенция – ценова и подоходна.

„България дали продължава да стои във валутния борд, или влиза в еврозоната – механизмът е един и същ. Икономиката трябва да е конкурентноспособна. Процесът на вдигане на цените е естествен, независимо дали и кога ще влезем в еврозоната. Това е естествен процес на развитие на икономиката”, категоричен бе той.

От своя страна икономистът проф. Гарабед Минасян уточни, че включването ни към еврозоната не е въпрос на наше собствено решение. „Можем да изразим желание, но решението е на ЕЦБ и Европейския съвет. Имаме голямо желание, но това не е детска играчка. Вървим на принципа „юруш на маслините”. Почти изключително се говори само за позитивния ефект от еврозоната, малцина говорят за рисковете”, каза още той.

 

По думите му ценовото ни равнище е с 20% по-ниско от новоприетите през последните години в еврозоната.

„За десет години те са повишили ценовото си равнище от 70 до 90%. Това е станало с по-висока инфлация при един и същ валутен курс. Включени сме във фиксиран режим. Присъединяването в еврозоната премахва всякакви ограничения и различията се чувстват много по-ярко. Да очакваме, че инфлацията у нас ще бъде ниска, означава да предвидим ценовото ни равнище да остане най-ниско в ЕС, което е на практика невъзможно”, обясни Минасян.

Tagged

1 thought on “Икономисти: Цените ще продължават да се вдигат, докато не се впишем в Еврозоната

  1. Любомир Дацов, проф.Гарабед Минасян, „видни икономисти“ (КОЙ ГИ Е ОПРЕДЕЛИЛ КАТО ТАКИВА?) – да вървим към ЕВРОЗОНАТА, какво чакаме? Коя държава от по-късно присъединилите се е доволна, Словакия, Хърватска, Латвия, Литва, Естония? Защо в ЕУзоната ги няма Швеция, Дания, Чехия, Полша, Унгария? Сигурно техните управници са по-прости от нашите ТЪПУНГЕРИ и не могат да оценят „дълбокомислието“ на ЕУБЮРОКРАТИТЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *