Илиян Василев изрева тревожно: Служебното правителство клекна на Москва! Те са политкомисари!

България отблизо
Това правителство  на политкомисарите. Самият премиер е политкомисар, Еленко Божков е политкомисар в министерството на енергетиката. Не може министър да пуска заповед, с която се отменя предишна заповед, която дава възможност да се отмени регистрацията на оператора и той да лъже, че няма такава заповед. Може да има интерпретации и нюанси, но като тръгват толкова рязко нещата, морето се свива. Хората реагират.

Това заяви пред Нова телевизия енергийният експерт и бивш наш посланик в Москва Илиян Василев.

Той определи действията на Кремъл с изгонването на 14 български дипломати като очаквана ответна реакция.

„Русия малко обърка посланията. Няма интрига – служебният кабинет е обърнат към Москва. Това е “подарък”, който те едва ли са очаквали. Но ответната реакция трябваше да се случи и те искат да приключи тази история, за да може да се започне начисто“, посочи Василев.

По думите ми изключително висок е рискът да се направи опит за нова договорка с „Газпром“.

„Проблемът е, че Русия е във война и природният газ е оръжие. Няма как да го спре за Европа, а да не го спре за България. Сигурността на доставките е ключов фактор при всеки договор. Един път стомна за вода, втори, трети път… Очевидно трябва да си отчаяно упорит, за да направиш тази грешка. В договорите има мерител на достоверност – ако може да застраховате договора си, значи нещата са окей. В момента е изключено, който и да е застраховател да го направи. Рискът от прекъсване на доставки е голям и няма никакви гаранции“, посочи Василев.

Той заяви, че е негативна прогнозата му за развитието на ситуацията у нас и действията на служебното правителство.

„Те създадоха паника още с първия ден на този щаб и казаха, че няма да се занимават с пазарните проблеми, а с институциите, политическите и кадровите измерения. Негативна е прогнозата ми. Това е началото на реваншистка политика. Пропускат критично важно време да решат проблеми“, допълни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *