Испания напуска мисията в Червено море след бомбардировките на САЩ и Великобритания

Свят

Няколко часа, след като Съединените щати и Великобритания нанесоха въздушни удари срещу цели на хусите в Йемен, испанският министър на отбраната Маргарита Роблес съобщи, че Испания няма да участва в повече операции в размирната зона.

„Испания е категорично ангажирана в поддържането на мира по света и именно по тази причина участваме в 17 мисии с над 3000 наши военнослужещи. Но считано от този момент нататък, Испания преустановява своето участие в операциите в района на Червено море“, обясни Роблес.

Военният министър подчерта, че испанската държава няма да участва повече нито в американската инициатива, нито в каквито и да било повече бъдещи мисии в Червено море, дори и в сътрудничество с Европейския съюз, информира 20minutos.

Следващата седмица ЕС ще обсъди план за създаване на военноморска мисия, която да помогне за защитата на корабоплаването в Червено море от подкрепяните от Иран хути, които започнаха нападения срещу кораби в отговор на израелските бомбардировки срещу „Хамас“ в Газа.

Подробностите за размера и обхвата на евентуалната мисия на ЕС все още предстои да бъдат уточнени. Първото обсъждане ще се проведе в Брюксел на 16 януари.

Миналата година ЕС първоначално обмисляше план за разширяване на своята мисия „Аталанта“, насочена към защита на корабоплаването край Сомалия, но този ход беше блокиран от Испания. Макар да не беше посочена причина, испанските медии съобщават, че решението е било продиктувано от вътрешната политика. Социалистическият министър-председател на Испания Педро Санчес управлява в коалиция с твърдолявата партия „Сумар“, която се противопоставя на външната политика на САЩ.

Източници: novini.bg, actualno.bg, Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *