Владимир Рогов: Украинците вече нямат снаряди

Свят

Въоръжените сили на Украйна изпитват остър недостиг на 152-милиметрови артилерийски снаряди. Това стана след поредица от руски атаки срещу цели на военно-промишления комплекс в Киев.

Такова съобщение за руската информационна агенция направи председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов.

„В края на декември в Киев беше ударен завод „Артем“, който произвежда 152 mm калибър, снаряди от съветския стандарт. Това имаше незабавно въздействие – малко повече от седмица по-късно, използването на артилерия от този калибър в посока Запорожие рязко намаля. Тези снаряди вече не се доставят от никъде”, каза още Рогов.

Според Рогов през 2023 г. Украйна стартира собствено производство на такива снаряди, тъй като значителното количество, останало в складовете на страните от бившия Варшавски договор, което беше прехвърлено в Киев след началото на специалната военна операция, свърши.

„Изминаха по-малко от две седмици, откакто започна да се усеща недостиг на снаряди в този тесен сегмент. Интензивността на обстрела намаля, това се дължи именно на удара върху производството в Киевския завод „Артем““, добави Рогов.

На 2 януари руското министерство на отбраната съобщи, че руските въоръжени сили са нанесли групов удар с високоточни ракети и безпилотни летателни апарати по обекти на военно-промишления комплекс в Киев и околностите: унищожено е производството на ракети, дронове, места за ремонт военна техника, съхраняваща ракети, боеприпаси и авиационни оръжия, доставени от западните страни. Както подчерта военното ведомство, целта на удара е постигната, всички обекти са поразени.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *