И Харалан Александров се обърна наопаки! Вижте как!

България отблизо

Как ще се развие съдбата на Борисов зависи най-много от него и от ГЕРБ. Ясно е, че шансът да бъде довършено революционното дело на протестите, стои, но изкъртването на ГЕРБ ще бъде трудно. 

Това заяви в ефира на БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

„Новата линия прави грешки. Има тенденция към радикализация. Едната тенденция е ориентирана към конфликт и взимане на властта, а другата към управление“, смята той.

„Партиите, които имаха анти-ГЕРБ настройка, обещаваха истински края на ерата на Борисов и това започва да се изпълнява, но с едно условие. Виждаме края на хегемонията на ГЕРБ. Не мисля, че може вече Борисов да контролира такава голяма част от управлението. Сега въпросът е кой ще заеме мястото му“, каза Александров.

И Харалан се обърна. Ами нали Борисов беше единственият?! Защо някой друг ще заема мястото му?! Явно този анализатор е видял накъде духа вятъра и се е преориентирал.

„В момента всички се окопават дълбоко и фронтът е неподвижен. Ситуацията е толкова динамична, че може да има и значителни разлики на изборите. Много е важно какво ще се случи с патриотичния вот“, добави антропологът.

В студиото бе и политологът Първан Симеонов от „Галъп“.

„На теория този, който вече е бил успешен, при едни нови бързи избори, може също да е успешен“, каза той на въпрос дали има как партията на Слави Трифонов да е първа на изборите.

„Хората инстинктивно искаха нов кабинет, а не нови избори и не мисля, че гражданите са окей с това, което се случва“, добави той.

По думите му народът вече е виждал хора като Слави.

„От друга страна обаче има едни млади хора, които на 4-и април следобед решиха да решат изборите. Факт е, че това, което в момента Трифонов говори, е същото, което Борисов преди години. Живеем в някакво дежавю и през 10-на години преживяваме един очистителен момент„, добави Симеонов.

Според Харалан Александров хората вече откриват у нас, че са бедни, защото им е по-скъпо да ходят на ресторант и да пътуват. „Ако продължи сериозният икономически натиск, може кризата да се пренесе от политическата класа и в обществото“, каза той.

„Важно е какво е съотношението между бизнеса и властта. Станахме свидетели на странни разкази на бизнесмени. Зад него обаче стои много стар сюжет – този на боляринът, който носи подаръци на царя“, смята антрополога относно сагата покрай бизнесмена Илчовски и разкритията му в комисията на Мая Манолова.

Новото все пак е внасянето на сексуалността като социален насилник в лицето на държавата. Това са две сюжетни линии – едната е мутренската и варварската, в която падналият враг се е бил, а другата е тази, при която господарят злоупотребява със своите роби“, каза Александров.

Според Симеонов скандалът със зърнопроизводителя може да стане голям. „Крайно време е тези неща да престанат. България има нужда от по-мениджърски стил на управление“, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *