И Апелативният съд потвърди: 4-години затвор за Марешки! Вижте причините!

България отблизо
Веселин Марешки има водещата роля в изнудването на Асен Миланов. Това се установява от приложени СРС-та. Той не само поискал от свидетеля да му заплаща ежемесечни наеми, но при получения отказ го е заплашил със спиране работата на заведението и разрушаването му.

Това се казва в мотивите на Апелативен съд – Варна, който осъди зам.-председателя на Народното събрание и лидер на партия „Воля“ на 4 години затвор и глоба в размер на 8 хиляди лв.

 

В мотивите за присъдата, наложена на 14 септември се казва още, че Марешки е играел основна движеща роля при тези действия – осигурил е техника и работници за разрушаването, охранителна фирма, която да обезпечи необезпокояваното изпълнение, бил е постоянно информиран за действията и е заплатил на двете дружества извършената работа.

 

Той е бил постоянно държан в течение, а в рамките на около час провел 15 телефонни разговора, свързани със събарянето на обекта на Миланов, сочат данните от СРС.

 

От пресцентъра на съда съобщиха също, че магистратите не споделят тезата на защитата, че това поведение е законосъобразно, тъй като се събаряла незаконна постройка. Първо, не е имало влязъл в сила административен акт, подлежащ на изпълнение; второ – няма законосъобразно издадена заповед за премахване/събаряне на незаконен строеж; трето – никой от подсъдимите не е бил упълномощен от собственика, нито е получавал правомощия от компетентни органи да извършва принудителното събаряне.

 

Твърдението, че Веселин Марешки е собственик на земята, върху която е изградена зимната градина, е лишено от доказателства, се казва още в мотивите на съда. Той никога не е бил такъв нито като физическо лице, нито с някое от търговските дружества, в които е имал дялово участие. Терасата се е намирала върху общинска земя в имот, съседен на притежавания от дружество, в което подсъдимият е имал дялово участие.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *