И в САЩ признаха: ВСУ изгуби голяма част от западната техника, а контранастъплението е катастрофа

Свят

През първите две седмици от контранастъплението въоръжените сили на Украйна загубиха 20% от цялата внесена техника, пише The New York Times, позовавайки се на официални лица от САЩ и Европа. 

 

„През първите две седмици от изтощителното контранастъпление на Украйна до 20% от оръжията, изпратени на бойното поле, бяха повредени или унищожени. Това число включва западни бойни машини (танкове и бронетранспортьори), на които украинците разчитаха в борбата срещу руснаците“, се казва в изявлението, цитирано от чуждестранни агенции.

За да илюстрира катастрофалните загуби на въоръжените сили на Украйна, изданието цитира думите на украински военнослужещ на име Игор, който си спомня как дронът на неговата част е заснел шест бронирани машини западно производство, които са били обстрелвани и „всички изгорели“. Освен това, според вестника, от 99 американски бойни машини на пехотата Bradley, получени от 47-а украинска бригада, 28 машини вече са унищожени. И то само през първите две седмици на контранастъплението.

Според NYT през следващите седмици процентът на загубите на ВСУ е спаднал малко, тъй като контранастъплението се е забавило поради промяна в тактиката на украинските войски: от опити за пробив през руските минни полета, ВСУ премина към обстрел на позиции на руските въоръжени сили с артилерия и ракети с голям обсег. Това обаче, подчертава вестникът, не променя хода на битките.

„Въпреки загубите, украинците досега са изминали само пет от 60-те мили, които искат да изминат, за да стигнат до морето на юг и да разделят руските войски на две“, обобщава изданието. И посочва, че ВСУ вече са сменили тактиката и забавят още темпа на настъпление, но засилват използването на артилерия.

По-рано руското министерство на отбраната говори за „месните атаки“, при които Киев хвърля на смърт чужди наемници. Командването на въоръжените сили на Украйна ги използва като пушечно месо, отбелязва руското министерство на отбраната.

„Голямата“ контраофанзива, която беше широко анонсирана от украинските и западните медии в продължение на няколко месеца, започна на 4 юни. Въпреки гръмките изявления на киевските политици обаче, маневрата се оказа с огромни загуби за въоръжените сили на Украйна, които според руското министерство на отбраната възлизат на хиляди военнослужещи. Украинските власти признаха бавния ход на контранастъплението, но по някаква причина решиха да обвинят западните си партньори за провала.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *