И друг министър на Борисов „ЛАПНАЛ“ огромен апартамент на смешни цени

България отблизо

И земеделският министър Румен Порожанов се уредил с огромен апартамент на смешна цена в престижен квартал на София. Това показва имотната декларация на министъра, подадена в Сметната палата през 2017 година и цитирана от в. Труд.

В нея Порожанов посочва, че е купил апартамент от 247 квадратни метра през 2004 г. За грамадния имот е платена нищожната сума от 54 016 лева. Сметките показват, че квадрат от жилището му е струвал едва 218 лева, което е далеч от пазарните цени на имотите в столицата дори през 2004 година. Според официалните данни на Националния статистически институт, средните цени на жилищата в София през 2004 г. се движат от 900 лв. до 1095 лева на квадратен метър, или пет пъти над платената от Порожанов цена. Трябва да добавим, че в тези средни цени на НСИ, влизат както имотите в престижни квартали, така и тези в покрайнините на града.

По времето, когато е сключена сделката, Румен Порожанов е чиновник в министерство на финансите, като между 1992 и 2009 г. работи в отдел “Финансиране на специални дейности”, като началник на отдел “Финанси, земеделие, търговия и услуги” и директор “Финанси на реалния сектор”. Апартаментът на министъра се намира в престижния столичен квартал “Борово”. Именно пред  този апартамент, през декември 2011 година, двама маскирани пребиха Порожанов, който тогава беше шефа на Държавен фонд “Земеделие”.

Нападателите го причакали във входа на блока, където живее, и го пребили жестоко пред асансьора. След побоя маскираните избягали в тъмното, без някой да ги забележи. Освен огромното жилище, през 2004 г.

Румен Порожанов купува и гараж от 20 квадратни метра за сумата от 3652 лв. Година по-късно – през 2005, сегашният земеделски министър придобива още един гараж – от 30 квадратни метра. Този път без да плати за него нито лев или поне така се твърди в имотната му декларация. Той е и съсобственик на половината от къща от 124 квадратни метра в София, която също е придобита без пари. Министърът си е купил и ауди А4 за 25 000 лева през 2010 г. Съпругата му – Веска Порожанова шофира далеч по-скъп автомобил – Тойота РАВ 4, придобит за 66 900 лв. през 2013 г.

Така „Апартаментгейт“ продължава да се разраства. А фактите по него стават все по-куриозни. Министър Порожанов е придобил този огромен апартамент практически почти без пари, защото дори данъчната оценка не би могла да бъде толкова малка. А това, че си е взел гараж и половин къща пак без пари само допълва картинката на грабежа.

При цялата тази вакханалия, премиерът Бойко Борисов се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Той не знае нищо и се прави, че раздава правосъдие. Но с късна дата и без да спомене нито дума за своята вина. Защото той би трябвало да контролира своите министри. И досега трябваше отдавна да е подал оставка, заради корупцията, която е обхванала цялото правителство, оставено без надзор от неговия началник.

istinata.net

Tagged

1 thought on “И друг министър на Борисов „ЛАПНАЛ“ огромен апартамент на смешни цени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *