Чакаме US бази на Черно море, вижте къде ще са в България

България отблизо

Военни бази на САЩ може да се появят скоро в Черно море. Такъв извод може да се направи от проектозакон, внесен в US Конгреса, според който Черно море се обявява за зона на стратегическите интереси на САЩ.

Проектозаконът S804, наричан още “Закон за сигурността в Черно море от 2023 г.”, е публикуван в сайта на Конгреса, в момента се разглежда от комисията по външни отношения и предстои да бъде одобрен от Камарата на представителите и Сената.

В документа се посочва, че е необходимо да се увеличат усилията за предотвратяване на разпространението на по-нататъшен въоръжен конфликт в Европа, чрез признаването на Черноморския регион като “арена на руска агресия”.

Предвижда се също ротационно присъствие на страните от НАТО в Черно море, приоритизиране на системите за наблюдаване и разузнаване на операциите на Русия в черноморския регион, както и укрепване на икономическите връзки между САЩ и държавите от Черноморския регион (отбелязва се подкрепата за инициативата “Три морета”).

В проекта се казва още, че САЩ и техните съюзници трябва решително да противодействат на нелегитимните териториални претенции на Русия към Кримския полуостров, покрай териториалните води на Украйна в Черно и Азовско море, в международните води на Черно море и в териториите, които тя незаконно окупира в Украйна.

Също така се планира възможността за създаване на съвместен многонационален тризвезден щаб в Черно море, който да отговаря за обучението и координирането на всички военни действия на съюзниците и партньорите на САЩ в региона.

“Крайбрежните държави на Черно море са критично важни за противодействието на руската агресия и допринасят за колективната сигурност на НАТО”, пише в документа, като е обърнато специално внимание на продоволствената сигурност, произтичаща от прекъсването на черноморските и азовските пристанища на Украйна, което има критични последици за националната сигурност на Съединените щати и техните съюзници.

Стратегията на Вашингтон, според проектозакона, включва също така укрепване на демократичната устойчивост и засилване на инвестициите в черноморските държави, предотвратяване на корупцията и ускоряване на напредъка им в евроатлантическата общност.

В документа също се посочва, че е нужна стратегия за подкрепяните от Вашингтон медии в Черноморския регион срещу “зловредното руско влияние”.

Изрично е уточнено, че терминът “черноморски държави” означава Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия.
Анализатори припомнят, че на 3 юли министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща с военните ни аташета, на която присъстваха премиерът Николай Денков и ръководителят на военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев, на която Тагарев каза, че независимо от Конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници, да ни помагат за сигурността в Черноморския регион с разузнаване и “средства за кинетично въздействие”. Тагарев посочи още, че трябва да подготвим такива условия, че нашите съюзници от САЩ да могат да разгърнат “бази с предно базиране”, или казано иначе – военноморски бази.

След изказването на Тагарев лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на военния министър, като бе категорична, че предложението му нарушава договора от Монтрьо, който забранява престоя на военни кораби от нечерноморски държави за повече от 21 дни в Черно море.

“Труд news” потърси за мнение Министерство на отбраната в София, от пресцентъра му заявиха, че засега няма да коментират.

Военни експерти коментираха пред “Труд news”, че най-вероятната причина толкова да се бърза с прекратяването на концесията с “Лукойл” за пристанище Росенец е свързано с разширяването на военноморската база в Атия, за която вече се появиха твърдения, че ще се превърне в US военноморска база. Пристанище Росенец, според документацията на военните, се намира в акваторията на база Атия.

 

Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, пред “Труд news”: Черноморието може да се превърне в пустиня

 

Всичко това ще се отрази много лошо на българския туризъм, защото туризмът е отрасъл, който не търпи война. При война не може да съществува туризъм. Независимо от това какви са корабите, които шетат из морето, няма да се отрази добре на туризма в България, а ще се отрази пагубно.

От умните приказки на Бойко Борисов, най-умното, което беше казал, е че иска платноходки и яхти да плават по морето. Отвратително е всичко това, което става в момента. Ако има някаква възможност това да бъде предотвратено чрез нашата общественост, трябва да направим нещо. Да се възпротивим доколкото можем, въпреки че не трябва да бъдем наивници, това е геополитика, така че нищо няма да можем да направим. Но все пак е добре да се повълнуваме.

Войната в Украйна оказва влияние на туризма в България всеки ден и във всеки момент. С лошите новини от тук и оттам. Не искам да критикувам кой е крив и кой е прав, всички са виновни за това, което става с нашия отрасъл. Трябва незабавно да спре тази война. Това е пагубно за хиляди хора, най-вече по Черноморието. Черноморието може да се превърне в пустиня, ако се продължава по този начин. Защото е много лесно базите ни да рухнат, ако няма туристи.

 

Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, пред “Труд news”: Трябва силно да приветстваме инициативата на САЩ

 

Трябва да приветстваме силно тази инициатива, защото още през 2015 година, докато течаха заседанията на Комитета на НАТО, там беше поставен много ясно въпросът, че Русия много често блокира търговията в черноморския регион с учения и маневри и застрашава всички търговски кораби, които превозват стоки, товари и хора, не говорим тук за военни.

Още тогава имахме идеята да бъде създаден координационен център, който да бъде създаден във Варна. Румъния беше категорично за това, идеята беше към тази инициатива да бъде присъединена Турция, дори и Гърция. Но с оглед на това, че и тогава, и сега между Турция и Гърция имаше твърде обтегнати отношения, не се стигна до този център. Но още тогава имаше оживени разговори доколко Русия е в правото си да блокира корабоплаването във всеки един момент, когато реши да прави военно учения в акваторията.

Не знам дали си спомняте, че когато премиерът Борисов беше във Вашингтон, първото нещо, което поиска президентът Тръмп беше създаването на такъв координационен център в акваторията на Черно море. Така че идеята не е нова, но тя се активизира с оглед на това, че Русия сега се опитва да блокира отново всякакви възможности за търговски обмен, на превоз на стоки, товари и хора.

Много е ясен изказът в този закон, което ме кара да мисля, че нашите съюзници все по-категорично се втвърдяват по отношение на руските провокации.

Решението на САЩ вероятно ще доведе до конкретни действия в акваторията на Черно море. Няма как по друг начин да се спре агресивното поведение на Русия. Не бива да забравяме и конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Тя е твърде остаряла и блокира пребиваването на кораби от държави извън района в морето за повече от 21 дни. Вече има предложения това да се преосмисли, преди година се обсъждаше много сериозно тази конвенция да отпадне и да се приеме ново споразумение, което да гарантира по-голямо спокойствие и сигурност в акваторията на Черно море с оглед новите обстоятелства.

Акваторията на Черно море не е само руска. Навлизането преди няколко дни в изключителната икономическа зона на България допълнително влошава обстоятелствата. Трябва да приветстваме решението на САЩ, което би било от полза за България. Дано разумните хора разберат смисъла на тази инициатива. За тези от другата страна това няма как да стане.

 

О. р. генерал Съби Събев, първият представител на България в НАТО, пред “Труд news”: Ще се парират агресивните действия на Русия в Черно море

САЩ обявяват Черно море за зона от стратегически интерес, тъй като този закон ще признае, че черноморският регион е арена на руска агресия – както знаем, от 2008 г. срещу Грузия и от 2014 и 2022 г. агресивната война срещу Украйна.

 

Сигурността и стабилността на черноморските държави не е без значение както за САЩ, така и за НАТО. В този закон, както и в стратегията, която ще бъде разработена, САЩ ще настояват пред своите съюзници в НАТО за установяване на редовно ротационно присъствие на морски единици на САЩ и НАТО в Черно море, като приоритет на първо място ще се даде на системите за наблюдение и разузнаване на операциите, които Русия осъществява в рамките на Черноморския регион.

Също така се допуска да се развият и предни бази на НАТО в региона, каквито вече бяха набелязани на последната среща на върха във Вилнюс – развиването на батальонните бойни групи в бригадни. По този начин на териториите на източноевропейските държави от НАТО ще се развият бази, които няма да приемат по всяко време развръщането на една бригада, но ще бъде създадена инфраструктура, която да позволява бързото пристигане и развръщане на сили до състав на усилени съюзни бригади. Затова министър Тагарев и началникът на отбраната споменаха, че Кабиле – близо до Ямбол, ще бъде мястото, където ще се изгражда такава инфраструктура.

Черноморската сигурност и стабилност е абсолютно в интерес на България. По този начин се парират агресивните действия на Русия в Черно море, намалява се руското влияние в черноморските съюзни и партньорски държави, тук се подчертава включително и Турция, където се счита, че руското влияние е прекомерно, да не говорим за нашата страна.

Предвиждат се медийни аспекти в тази стратегия, която предстои да бъде разработена. Предвижда и насърчаване на диалога между страните от нашия черноморски район за подобряване на комуникацията, обмен на разузнавателна информация, увеличаване на киберспособностите за отбрана.

Разбира се, законът и стратегията имат също така и икономически и политически аспект, но най-важният според мен е този в областта на отбраната, което означава, че България и Румъния ще бъдат още по-добре гарантирани като държави по отношение на способностите, с които ще разполагаме, с което да се изпрати ясно послание на Руската федерация, че всякакви опити за провокации ще бъдат обречени предварително на провал.

Някои проруски среди изопачават смисъла на този закон и последващата стратегия, че ще бъдат изграждани морски бази на САЩ в Черно море. Няма такова нещо. Изрично се посочва, че става дума за постоянно ротационно присъствие. Т. е. съгласно конвенцията от Монтрьо корабите на държави извън Черно море имат право да останат в него 21 дни, има ограничения в тонажа и в броя на корабите.

И досега се осъществяваха морски патрулирания от американски, английски и френски кораби в рамките на 21 дни. Затова се казва ротационно присъствие. Няма как на румънския, българския или турския бряг на Черно море да се изгради военноморска база на друга държава и в нея постоянно да има нейни кораби.

Tagged

15 thoughts on “Чакаме US бази на Черно море, вижте къде ще са в България

  1. Няма изненадани от подобно развитие. Същия пъклен план очакваше и базите в Крим. Разрешим ли това да се случи, подписваме присъдата за окончателното закриване на България като суверенна държава. .

    1. Светло бъдеще се очертава най-после за България.

    2. Просия сере в гащите Путин да го видим сега нали Черно море е на Русия да му на тресат от пет ката..

  2. Продажните политици ни хвърлят в огъня. Как не се научиха от 100 години едни и същи грешки….

  3. Продадоха и ще продават държавата ни за жълти стотинки с хиляди лъжи и измами. Къде е хан Крум на тези лизачи на гъзове да ги съди по неговите закони? Защо цял народ да плаща за алчността на шепа хора? Съблечете ги, вземете им всичко и ги хвърлете в безлюден остров. Там майката природа ще си свърши работата.

  4. Любен/надявам се да съм регистриран/ каза:

    Нека погледнат законите си!Надявам се,че ще видят, че за да дойдат ТУК ,в БЪЛГАРИЯ ,ще се лишат от нещо,което е само на километри от тях!Елате и ще видите,ако ли не,НИЕ сме вече У ВАС

  5. На 01.02.23г.продажните ни политици приеха поправка към чл. 72ал1 от ЗОВС. Тихомълком,-240 политици включително и лицемерите от Възраждане .Чужди , малоумни, натовски генерали мигат да издават каквито си искат заповеди от наша територия и ги боли гъза, после какво ще се случи с нас. Ако изстрелват ракети от наши бази – това ще се приеме като акт на агресия от страна на Б-я и никой няма да се интересува кой е издал заповедта. Америка е далече и я боли х..за нашият народ. Може да ни защитят , а може и да не си мръднат пръста, въпрос на гласуване , избор и дали бай-Байдън в момента е на процедури за хемороидите си .Всички да прочетат за тази поправка- как и кой я гласува. Хора , дайте гласност , а след това и масови протести. Тива значи война . ВОЙНА, а мръсните политици първи ще избягат , защото имат ресурс и възможност за това. А ние и нашите деца ше умираме .

    1. НЯМА да има бази това са глупости само раздуване .Не черноморска страна има правото на присъствие в черно море на 72 часа военен кораб Турция Няма да ги пусне през Босфора

      1. И сега няма американски бази. Съвместно ползване, но българите нямат право да влизат в тези съвместни бази. Корабите ще са американски и военнослужещите ще са американци, ще им сменят само флага с български. Война под чужд флаг, това американците го правят от десетилетия.

  6. Имаме избор ,или в кенефа ,или в развита и цивилизована Европа.

  7. Който не храни своя армия, ще храни чужда! Пагубна политика за България! Чакай някой друг да ни пази, ще стане като украйна, Русия каза, цел няма да е мирното население на България , а американските бази на нато, и с тези две пристанища си поръчваме още проблеми и ракети насочение срещу нас! Шойгу ясно каза, нещо американските оръжия не са толкова ефективно колкото си мислят! Една подводницачерном руска борей и черноморието ни ще е разрушено! Ама тия “ политици“ ни режат от всякакъв начин на демокрация! Нито референдуми, нищо, уж ние ги избираме а те ни се подигравата! Стъпка по стъпка ни въвличат във войната, скараха ни с Русия, русия ни обяви за неприятелска държава. Толкова ли сме могъщи, че да имаме врагове..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *