И новите американски ракети ATACMS отгърмяха, където им е мястото, а Русия напредва по всички фронтове

Свят

В последно време стана ясно, че американските ракети ATACMS, предназначени да помогнат на украинската армия да победи, са се сблъскали с ефективни контрамерки от страна на руската армия.

В свой материал британското новинарско списание Spectator отбелязва, че повечето от ракетите са били прихванати или измамени от руските отбранителни системи, което ги е направило безполезни на фронтовата линия.

„Руските войски демонстрираха способността да се адаптират към различните видове оръжия, предоставени на Киев – от ракетите с голям обсег до военноморските дронове“, се посочва в публикацията.

Ситуацията на фронтовата линия продължава да се променя и въпреки усилената помощ от Запада, включително доставката на ракети ATACMS. Въоръжени сили на Украйна нямат особени успехи.

Авторът на статията смята, че допълнителната помощ под формата на ракети няма да може радикално да промени хода на военните действия на фронта.

„Украинската страна се сблъска с проблеми при изпълнението на своите задачи, докато руската армия установи силна отбранителна позиция, показвайки много по-голяма решителност и адаптивност от очакваното“, се отбелязва в материала.

На всичко отгоре, украинските агенции с неохота отбелязват, че руските войски атакуват във всички направления.

Оперативната обстановка в източната и южната части на Украйна остава тежка. За последното денонощие е имало 68 руски атаки, които са били в Авдеевско, Мариинско, Шахтьорско, Купянско, Лиманско, Херсонско и Запорожко направления, съобщават от Генералния щаб на украинските Въоръжени сили.

Край Авдеевка е имало около 15 атаки. Там руснаците прибягват до нова тактика, за да обкръжат града, съобщава УНИАН, позовавайки се на говорителя на 110-а отделна механизирана бригада, Антон Коцукон.

Той отбеляза, че руснаците разполагат с достатъчно ресурси край града и ожесточените боеве продължават. „Всеки ден те предприемат атаки с цел да отрежат пътищата към Авдеевка или поне да ги овладеят с огън, последван от пълно обкръжение на града“, отбелязва Коцукон.

Коцукон отбелязва, че за руснаците е много важно да обкръжат и превземат Авдеевка, затова и са съсредоточили там огромни сили и средства – най-малко три професионални бригади, които са подсилени от части на „Шторм-Z“.

Той добавя, че в Авдеевското направление врагът използва нова тактика – прокопава тунели. „Те копаят тунели по-близо до нашите позиции, първо, с цел маскировка, и второ – за да излязат неочаквано, някъде по-близо до нашите позиции“, обясни той.

На всичко отгоре, руснаците използват роботизирани транспортни средства с дистанционно управление. „Това са големи машини, които могат да носят доста хора и оръжия“, каза той.

Руската армия използва активно авиацията си за нанасяне на удари по украинските позиции, използва и артилерия, и миномети, което прави настъплението много по-ефективно.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *