И шефът на ООН се опълчи на господарите си!

Свят

Сигурна и ефикасна ваксина ще е единственото средство, което би позволило да се върне в света чувството за нормалност. Сега призивите от запад за прекратяване на карантината са опасни.

Това заяви вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и изрази надежда това да стане преди края на годината, предаде Франс прес.

Такава ваксина „ще спаси милиони човешки животи и ще спести милиарди долари“ каза той във видеоконферентен разговор с представители на петдесетина африкански страни.

Ръководителят на ООН приветства усилията на няколко африкански правителства да смекчат последиците от пандемията, цитиран от epicenter.bg.

В коментар на ИСТИНАТА ще припомним, че много учени от различни страни по света от преди месец говорят за неотложната нужда от лекарства и ваксина. И то поради простата причина, че извънредното положение не може да продължава до безкрай. То не може да продължава и повече два месеца, защото икономиката ще рухне.

Нещо повече. Много учени от различни държави, вече разработват такава ваксина и лекарства. И ролята на ООН тук не е да вика „Браво“, а да помогне на научните екипи. Да призове и другите държави на помощ.

А какво се получава на практика?! Наши учени, които откриха молекулата, която спира коронавируса, сега не могат да си намерят финансиране, за да завършат изследванията дори от САЩ. За каква солидарност и обща битка със заразата ще говорим тогава?!? Западът не иска такова нещо.

Затова сега е време мощни организации като ООН не само да каканижат приказки месеци след като учените са го казали като неотложно действия, а да впрегнат сили, за координиране усилията на всички държави срещу вируса. И ако САЩ не иска да помогне, на линия са Русия, Китай и много други държави, които ще финансират дейностите на ООН по координация.

Това трябва да се направи, ако ООН е наистина самостоятелна организация, която не зависи от хрумките на Запада. Иначе държавите ще се консолидират сами.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *