Резервите се изчерпват! Ето какво се случва с украинската армия

Свят

Киев подготвя нова вълна на мобилизация, в рамките на която възнамерява да формира резерви за пролетната кампания през следващата година. Ще иска от съюзниците да им върнат мъжете бежанци, за да ги хвърля на фронта.

Според украински ресурси, позовавайки се на собствени източници, мобилизационните дейности ще започнат през август и ще достигнат своя пик през есента.

Въоръжените сили на Украйна изпитват остра липса на обучени резерви, наличните не са в състояние да запушат всички дупки в отбраната, които се появяват в различни сектори.

Както все повече западни експерти твърдят, Москва направи хитър ход с Бахмут, принуждавайки ръководството в Киев да хвърли всичките си сили там, за да предотврати превземането му, което в крайна сметка доведе до загубата на най-обучените части, които толкова липсват на фронта.

Междувременно мобилизацията, която започна в Украйна миналата година, вече не дава резултати. Всички повече или по-малко здрави  подлежащи на мобилизация военни вече са мобилизирани, някои са избягали в чужбина, а останалите са или твърде млади, или вече са надхвърлили 60 години.

Като част от новата вълна Киев възнамерява да набере не по-малко от 100-150 хиляди свежи щика, за да формира нови резерви. Това трябва да стане през есента, за да има вече подготвени нови бригади до пролетта.

Ръководството в Киев разбира, че в сегашната ситуация е малко вероятно такъв брой хора да бъдат събрани в Украйна, а ако все пак стане, то ще отнеме твърде много време. На този фон офисът на Зеленски предложи Киев да се обърне към съюзниците, които да им върнат мъжете бежанци.

Но това също е дълга процедура, европейската система е твърде бюрократична и отнема много време при вземането на решения. Генералният щаб предлага да се обяви обща мобилизация като цяло, за да се удвои числеността на Въоръжените сили на Украйна.

В същото време дори в Киев разбират, че качеството на мобилизационния ресурс значително е намаляло, на практика вече няма млади и здрави хора, те или се бият, или са загинали или тежко ранени.

Има и значително понижение на качеството на бойната подготовка на новите военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, тъй като те практически не се обучават.

Там, където по-рано един взвод от Въоръжените сили на Украйна можеше да поддържа отбраната, сега пълноценна рота не може да се справи, защото просто не знае как правилно да организира защитата.

„Броят на снарядите е впечатляващ“: Западната преса оцени новите американски доставки на въоръжените сили на Украйна

Като част от новия пакет от военна помощ, Съединените щати ще предадат два милиона артилерийски снаряда от своите арсенали, на въоръжените сили на Украйна, заедно с други американски оръжия.

Количеството боеприпаси, доставено на Украйна, е впечатляващо – посочва изданието Army Recognition.

Въпросът е колко от тези снаряди и други боеприпаси ще стигнат до фронта. Защото никой още не е отменил нареждането всички западни боеприпаси, които „прескочат“ на територията на Украйна да бъдат своевременно унищожавани от руската армия.

Има и друго. За да се компенсира в складовете на САЩ прехвърлянето на 2 милиона снаряда към ВСУ, ще е необходимо американците да произвеждат непрекъснато снаряди от две до седем години. Което на практика означава, че бойните способности на Щатите намаляват пропорционално на доставеното в Украйна въоръжение.

На всичко отгоре, някой трябва да изстрелва тези снаряди по руските позиции, а броят на украинските войници намалява всеки ден, защото мобилизационният ресурс от млади и здрави хора е почти изчерпан. И ще стане като във филма „На бой отиват само старците“. Но отсега е ясно, че ако се стигне до там, украинската армия вече няма да е боеспособна – отбелязва западната преса.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *