Какво се случва с опозиционните партии в Украйна? Цифри и факти, които ще ви замислят

България отблизо

Със свой указ от 20 март 2022 година президента Зеленски, чрез ръководения от него орган РНБО, забрани няколко опозиционни партии в Украйна. Доколкото подобно действие не е предвидено в конституцията и законодателството на Украйна, е отделен въпрос.

Ще обърнем известно внимание на сегашната съдба на ръководителите и лидерите на тези, законно регистрирани украински обществени формации. На първо място е забранена ОПЗЖ, която е най-голямата парламентарно представена опозиционна украинска партия. Нейният създател и лидер – Виктор Медвечук е под домашен арест вече девет месеца, а обвинението му „за държавна измяна“ така и не беше внесено в съда за разглеждане. Последните новини от него са в ноща, предшестваща започването на военните действия, че е направил опит за бягство, който е предотвратен от СБУ.

 

Много украински наблюдатели заподозряха властите в Киев, в незаконното му отвличане от дома където трябва да обитава по съдебно разпореждане и отвеждането му на друго място. Иля Кива, който е депутат от същата партия, през последните месеци беше подложен на системно преследване от украинските полицейски органи, а близките до властта медии създадоха голям брой фалшиви новини относно него и неговата дейност, като например фалшив арест и изземване на ценности. Същият успява да избяга веднага след началото на операцията и записа няколко видеа, в които цветисто обвини Зеленски в геноцид над народа.

 

Следващата забранена партия е тази на Анатолий Шарий – известен блогър и опозиционер на президенти Порошенко и Зеленски. Поне веднъж дневно Шарий критикува остро корупцията, неонацизма и правонарушенията в родината му, под ръководствата на тези управници. Живее от 2012г. В Испания, където се ползва с права на политически бежанец. Има повдигнати 9 обвинения от СБУ, а покровителствания от органите сайт „Миротворец“ публикува данни за местоживеенето му и личните данни на едногодишното му детенце. По думите на самия Шарий, той ползва охрана за защита на дома си. Председател на партията „Наши“ е известния политик, държавен деец и мениджър – Евгени Мураев. Името му нашумя малко преди бойните действия, по повод британски публикации, за това че Мураев е готвен от руските специални служби за бъдещ президент. Обстоятелството, че се намира от няколко години под персонални руски санкции не смути английските СМИ. Към момента няма никакви данни, къде се намира и напълно отсъства негова обществена деятелност. Ръководителят на партията „Опозиционен блок“ Новински е напуснал страната още на 24 февруари, твърдят някои руски и украински медии. За съпредседателите на една от забранените партии „Лява опозиция“, Т. Симоненко и Наталия Витренко също липсват обективни данни за последното им състояние.

Лидерът на другата закрита партия „Съюз на левите сили“ Максим Голыдарб напусна страната още през август миналата година, когато под санкции на вездесъщия РНБО попаднаха водените от него телевизионни канали. Понастоящем живее в Австрия, където е поискал политическо убежище. Засега е неясна ситуацията около  Александър Семченко, който е съпредседател на следващата попаднала под удара на службите партия – „Держава“. За него последно съобщи на 13 март другия лидер на партията, Дмитрий Василец, като направи съобщение в личния си блог, че Семченско се опитва да се укрие от СБУ на безопасно място. В същото съобщение бе разказано за задържането на известния политолог Юрий Дудкин и похищението на адвоката му Дмитрий Тихоненко, както и за задържането на политолога Ян Таксюра и журналиста Дмитри Джангиров. В по-късно свое изявление Василец твърди, че СБУ и другите служби старателно издирват обществени деятели и политици с опозиционни настроения, подлагат ги на репресии и ги заставят да записват видеа, в които внезапно поддържат правителството и военното ръководство на Украйна. Всички тези недотам правомерни свои действия украинското ръководство оправдава с указа за военното положение въведено от Зеленски. На фона на всичко описано, крайно смущаващо премина през социалните мрежи и някои СМИ, изказването на известния майданист и участник в АТО, юриста по образование Генадий Друзенко, направено в пряк ефир по телеканала „Украйна 24“. В него той призова „своите“ лекари, тъй като е ръководител на проекта „Полеви болници“, „… да кастрират пленените руски войници, защото не са хора а хлебарки“. Към момента в интернет тече процес на масово изтриване на всички линкове и преки връзки към въпросното изказване, както и на профили, които го цитират или привеждат връзка към него. А това е крайно неприятен елемент от разгърналата се неистова информационна война.

А тези  медии, при това доста оборотни и гледани,  бяха тихо ликвидиран три месеца преди военните действия. Когато даже Зеленски уверяваше, че няма да има война.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *