Каскада от невероятни гафове на Джо Байдън беляза разговорите с Владимир Путин и журналистите!

Свят

Президентът на САЩ направи невероятен гаф, когато обясни защо американските войски напуснаха Афганистан след 20 години. Джо Байдън в интервю за NBC обърка и нарече Афганистан първо Украйна, а след това Ирак, когато обясни защо американските войски напуснаха страната след 20 г.

„Ние нямахме и най-малката възможност да обединим Украйна… тоест, извинете, Ирак… Афганистан! Беше невъзможно да се постигне това“, каза Байдън.

И понеже нямаше как този път да падне по стълбите на самолета, защото разговорите с руския президент Владимир Путин се водеха по телефона, Джо Байдън направи друго.. В речта си за Русия той направи няколко гафа, включително обърка името на руския си колега Владимир Путин.

„Също така дадох ясно на президента Клутин…“, каза Байдън.

След това той веднага поправи грешката си: „За Путин, че Съединените щати са непоклатими в подкрепата на своите съюзници и партньори в Европа“.

По-рано Байдън направи гаф по време на реч пред камерите. Той нарече вицепрезидента Камала Харис президент. Речта на Байдън пред администрацията бе фокусирана върху темпа на ваксинация в САЩ.

А през март 2021 г. паметта на Байдън му изневери, когато изнесе реч, посветена на жените войници в редиците на американската армия. По-специално, 79-годишният американски лидер забрави името на министъра на отбраната Лойд Остин и името на ведомството, което оглавява – Пентагонът.

Припомняме, че американски войски бяха изпратени в Афганистан в отговор на терористичните атаки в Съединените щати на 11 септември 2001 г.

През април 2021 г. Байдън обяви решение за изтегляне на всички американски части навреме за 20-ата годишнина от събитието. Американските военни напуснаха страната на 30 август. След САЩ НАТО обяви изтеглянето на войските си. На фона на отстъплението на чужди сили, Афганистан беше превзет от талибаните за няколко месеца.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *