КЕВР предупреди: Управниците точат страшна секира на народа с цената на тока. Някои семейства ще останат на тъмно и студено

България отблизо

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразява принципно несъгласие с предложения пазарен модел и с конкретни разпоредбите от проекта за промени на Закана за енергетиката (ЗЕ). Позицията е публикувана на сайта на КЕВР.

Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел, при настоящата пазарна ситуация, може да доведат до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 г. или отложено най-късно на 1 януари 2026 г., се посочва в Становището на КЕВР. Промяната на досегашния модел следва да се извърши поетапно, под формата на плавен преходен период от най-малко 2-3 години, а не изведнъж.

 

Комисията смята, че премахването на регулирания пазар на едро, считано от 1 януари 2024 г. ще създаде непреодолими трудности най-вече за крайните снабдители да осигурят необходимите им количества електрическа енергия за покриване потреблението на крайните битови клиенти.

 

Това се налага, поради обстоятелството, че все още са налице значителни разлики в ценовите нива на регулиран и свободен пазар на електрическа енергия на дребно, които могат дори да се разширят с оглед пълната непредвидимост на ключови фактори – геополитическата обстановка, търсенето на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др.

Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима, заяви омбудсманът Диана Ковачева. Ковачева изпрати вчера възражения до министъра на енергетиката Румен Радев във връзка с предложенията за промени в Закона за енергетиката. Според нея не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *