Боевете ескалират: „Хизбула“ унищожи израелски дрон, Йордания изпрати армията на Западния бряг

Свят

Ливанската радикална групировка „Хизбула“ разпространи кадри от унищожаването на БЛА Hermes 450 на израелската армия.

 

Известно е, че сваленият Hermes 450 е един от основните видове разузнавателни и атакуващи дронове, използвани от израелските въоръжени сили.

Предполага се, че за свалянето на дрона е използвана произведената в Иран „Ракета 358“.

Бяха публикувани и кадри от масирани удари по граничната зона между Израел и Ливан.

Докато израелската армия провежда сухопътна военна операция в ивицата Газа, тя е принудена да поддържа не по-малко сили в северната част на страната близо до границата с Ливан. Тук Израел има по-смъртоносен враг от палестинското движение Хамас, шиитската групировка Хизбула.

Както съобщава британската информационна агенция Ройтерс, позовавайки се на официални източници, днес ИД и Хизбула са си разменили ракетни удари по ливанско-израелската граница.

Съобщава се, че сирени са прозвучали в редица израелски селища в северната част на страната. В своя телеграм канал израелските сили за отбрана съобщиха, че ливанската групировка Хизбула е изстреляла 25 ракети срещу Израел и са били нанесени удари по предназначените им места за изстрелване.

Източници от ливанската група твърдят, че израелски дрон е бил свален рано тази сутрин близо до границата с Израел. От израелската армия обаче отбелязаха, че ракета на Хизбула, изстреляна срещу дрона, е била прихваната. Ройтерс съобщава, че не може да потвърди нито едно от твърденията.

От началото на изострянето на ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт Израел и Хизбула периодично си разменят удари. Пълномащабен сблъсък между тях обаче все още не е настъпил, тъй като според експерти това може да доведе до намесата на САЩ и Иран в конфликта.

Йордания изпрати армия на границата със Западния бряг

Йорданските сухопътни сили се насочват към районите, граничещи с палестински земи. Според една от версиите те се приближават до израелските граници, за да се противопоставят евентуално на израелската армия.

Редица арабски медии съобщиха за предислоциране на йорданската армия. Отбелязва се, че кралството натрупва сили близо до границите на Израел и Палестина, привеждайки ги в бойна готовност.

Ройтерс обаче не е съгласна с тази версия и предполага, че Йордания е изпратила армия до границата със Западния бряг, вероятно за да блокира пътя на палестинските бежанци. В крайна сметка, ако в този регион започнат пълномащабни военни операции, голям брой местни жители ще искат да го напуснат.

Като аргумент в полза на своята версия журналистите на агенцията цитират думите на външния министър на Йордания Айман Сафади. Ние няма да позволим разселването на палестинци и ще направим всичко необходимо, за да го предотвратим – каза той.

Изявлението му обаче не означава, че военните ще спрат бягащите от войната палестинци със силата на оръжието. Освен това Сафади също протестира от името на страната си срещу изселването на жителите на Ивицата Газа от домовете им, наричайки го военно престъпление от израелските власти.

По това време ситуацията на Западния бряг става все по-напрегната. Някои експерти прогнозират, че регионът може да се превърне в друга гореща точка в Близкия изток, заедно с Ивицата Газа и границата на Израел с Ливан.

Разширена наземна операция на IDF в северната част на Газа и хиляди демонстранти пристигат в Йерусалим, войната навлезе в 44-ия си ден 

Докато израелската армия разширява наземната си операция в северната част на Ивица Газа, пациентите в болницата Al-Shifa в град Газа се евакуираха пеша, а от Агенция за подпомагане на палестински бежанци (UNRWA) заявиха, че е необходимо два пъти повече гориво за хуманитарни операции.

Междувременно марш на семействата на заложниците, пленени от Хамас, достигна до Ерусалим с искане за сделка, на фона на продължаващия ракетен обстрел от Газа и Ливан, а Йордания осъди израелски удар по училища в Газа.

Ето какво се знае 44 дни след началото на войната.

■ Палестинските информационни източници съобщават, че един човек е убит и други са ранени при сблъсъци с IDF в Дженин и Наблус на Западния бряг .

■ IDF заяви, че е разширила наземната си офанзива в северната част на Газа през събота и е насочена към допълнителни квартали в град Газа.

■ СЗО обяви, че нейният персонал е посетил болница Al-Shifa Hospita и се готви да евакуира пациенти и членове на персонала в рамките на 72 часа. Израелската армия отхвърли съобщенията, че е наредила на болницата да се евакуира, като подчерта, че IDF се е съгласила с молбата на директора на болницата да осигури безопасна евакуация на цивилни.

■ Президентът на САЩ Байдън написа във Washington Post, че се стреми да обезсърчи насилието над заселниците на Западния бряг. Той също така повтори, че „Газа и Западният бряг трябва да се обединят отново под“ палестинската власт.

■ Палестински източници твърдят, че 26 души са били убити при израелски въздушен удар в Хан Юнис в южната част на Газа.

■ Палестински източници твърдят, че десетки са били убити при нападение близо до райони, населени с бежанци, включително училището al-Fakhoora на UNRWA в северната част на Газа. Йордания осъди предполагаемото нападение, наричайки го „продължение на отвратителните военни престъпления“. Ръководителят на UNRWA каза, че е получил „ужасяващи“ изображения на убити и ранени цивилни в училището и каза, че „хуманитарното прекратяване на огъня не може да чака повече“.

■ Комисарят на UNRWA каза, че дневното количество гориво, което Израел допуска в Газа, е „само половината от дневния минимум“, необходим за хуманитарни операции, като призова за „безусловна доставка на гориво“.

■ Походът на семейства на заложници , държани от Хамас, достигна Йерусалим след четиридневен марш , към който се присъединиха хиляди израелци. Те настояват за сделка за освобождаването на заложниците.

■ Военното крило на Хамас твърди, че контактът с някои от неговите отряди, охраняващи заложниците, е „прекъснат“.

■ Ракетни сирени звучаха както в северен, така и в южен Израел през цялата събота.

■ Външният министър на Йордания каза, че не разбира как може да бъде постигната целта на Израел да заличи Хамас и предупреди, че Йордания ще направи „всичко необходимо“, за да спре разселването на палестинците.

■ Стотици се събраха в Тел Авив за еврейско-арабска демонстрация, водена от израелската партия Хадаш, за да призоват за незабавно прекратяване на огъня, край на войната и сделка „всички за всички“ за заложници, което означава всички израелски заложници, държани от Хамас в замяна за палестински затворници по сигурността, държани от Израел.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *