Киевски генерал се тупна по гърдите: Ще сринем с ракети Кримския мост, но…

Свят

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана /СНСО/ Алексей Данилов заяви в интервю по радио NV, че Украйна възнамерява да подложи на ракетен обстрел Кримския мост, по който Руската федерация прехвърля подкрепления за армията си към полуострова.

В разговор с украински журналисти той каза, че такава възможност активно се проучва от въоръжените сили на Украйна.

„Ако имахме възможност, вече щяхме да го направим. Веднага щом имаме възможност, непременно ще го направим“, каза Данилов по време на предаване по радио NV.

В същото време той не можа да уточни дали Киев разполага с оръжия, които ще позволят на страната да атакува моста, и дали то ще се появи в Украйна в бъдеще.

По-рано беше съобщено, че Украинският център за информационни и психологически операции изпрати съобщение за предполагаемо миниране на Кримския мост.

Въоръжените сили на Украйна могат да предприемат ракетна атака по Кримския мост, но все още не е дошло времето за това. Това мнение изрази в ексклузивен коментар за „Обозреватель“ и бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко.

– Има ли връзка между последния масиран обстрел на Лвов и новото настъпление на руската армия?

– Те обстрелват цяла Украйна. Вниманието е приковано към Лвов, защото там са първите жертви, но обстрелът на този град не е първият – преди това те също удариха по други места.

Путин е много раздразнен от унищожаването на флагмана „Москва“, а от нощта след това започнаха да нанасят удари из цяла Украйна. Лвов също попадна под обстрел, защото, както смятат, не са стреляли от дълго време, защото има съоръжения, ресурси и т.н. И те го правят.

Най-вече имат ракети с въздушно изстрелване, тоест такива, които се изстрелват от самолети. Освен това самолети, които излитат от руските летища. Това са стратегически бомбардировачи Ту-95М, Ту-160, Ту-22М3.

По-конкретно, ние дадохме Ту-23М3 на Русия за газ, а сега Русия ги използва, за да ни бомбардира. Нашите политици се държаха точно по този начин – не само по отношение на ядрените оръжия, не само по отношение на ракетните оръжия. Те ни оставиха ракетни комплекси Tochka U с обсег не повече от 120 километра, а след това взеха всички глави със самонасочване от тях.

– Какви договори имате предвид?

– Имам предвид договори, като се започне от Будапещенския меморандум и се завърши с договорите за ограничаване на оръжията. Първо, от Украйна бяха взети тактически оръжия, за които почти никой не говори. Две години по-късно отнеха стратегически оръжия, а след това стратегически ракетни оръжия, след това оперативно-тактически ракетни оръжия – „Скъд“ с обсег на действие 500-600 километра.

И сега берем плодовете на тази политика.

– Каква е вашата прогноза за Мариупол? 9 май наближава. Казват, че Путин трябва да има време, за да превземе този град.

– До 9 май остава да живеем, има време. Този проблем може да бъде разрешен в контекста на тяхната офанзива и нашата отбранителна операция. Тук са възможни само асиметрични решения.

– Имаме ли възможност да запазим Мариупол?

– Всичко трябваше отдавна да падне, както се казваше, но все още го държим. Има хора от нивото на киборгите на летището в Донецк.

Харков ще се държи. Руснаците имат повече от 4 хиляди там, има частична блокада, но в момента нямат сили да превземат града.

Трябва да съсредоточим силите в посоката на основния удар, да смиламе противника там и едва след това да мислим за контраатаки и по-нататъшни действия.

– Могат ли да поемат отново към Киев?

– Първо, те трябва да решат проблема в основната посока. Сега те нямат войски, които да отидат в Киев. Ако техните войски успеят там, това, което остава, може да бъде изпратено другаде.

– Основната посока – Донбас?

– Да. Сега има битки за Изюм, Попасная, Рубежное. Те искат да обградят групировката на въоръжените сили на Украйна и да достигнат до административните граници на Луганска и Донецка области.
Но времето минава и то тече в наша полза, защото сме заредени с оръжия. Но все още им остават две трети от потенциала.

– Но Украйна получава много военна помощ от съюзниците.

– Нека ви дам аналогия. Да приемем, че сте професионалист, но имате стари оръжия. Вие сте сами и ви срещат трима бандити, въоръжени с модерни средства. Удряте единия, остават още двама.

Казват ти: добре, засега можеш да издържиш някак си, боричкай се с тези двамата, а малко по-късно ще ти дадем по-модерни оръжия. И сега Украйна се боричка.
Но когато Русия започна война срещу нас, нейният потенциал надхвърляше нашия три пъти. Вече сме смлели една трета.

– Може ли Украйна да разруши Кримския мост по същия начин, както разруши крайцера „Москва“?

– Целият мост, може би не, но можем да ударим, когато войските се движат по моста. Поне теоретично. Тук просто трябва да изберем момента.

Когато се строеше мостът, в Русия казаха, че Украйна няма ракетни системи, че всичко това е бумащина. И сега тези „бумащини“ потопиха руския флагман.

Разбира се, става въпрос и за престиж, но ударът на моста е още едно утежняване. Това не е просто военен въпрос, а военно-политически. И ако мостът трябва да бъде разрушен, то само когато по него върви колона от военна техника.

Още не е време да се удари по моста, още не е време да се удари руският арсенал в Приднестровието. Досега руснаците сънуват ужасни сънища за това. Но времето им идва.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *