Президентът Радев разби „говорителите на САЩ“ и македонистите от Скопие!

България отблизо

България трябва да помага на всички хора, които търсят спасение от войната. Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности, каза президентът Румен Радев пред медиите, преди да вземе участие в тържественото отбелязване на празника на район „Оборище в столицата.

Нека е пределно ясно, че България има огромна историческа диаспора, наши сънародници в зоната на военни операции. Това изисква много внимателно и отговорно решение. Затова той припомни позицията си, че България следва да предостави средства за индивидуална защита на гражданите в Украйна като бронежилетки, каски и други.

Президентът коментира лаконично изказванията на бивши военни министри, че САЩ може да отлага доставките на изтребителите заради липса на доверие към страната ни: Не съм чул правителството на САЩ да е назначило бивши български министри за свои говорители. Това са абсолютни спекулации“.

Относно спасяването на моряците от кораба „Царевна“ той заяви, че „сме благодарни на всички – както на българските институции, които работеха за това, така и на украинската, и на руската страна.

На въпрос дали има напрежение между него и Кирил Петков, както твърди предшественикът му на президентския пост Росен Плевнелиев, Румен Радев отговори:

„Както обикновено, неговите душевни терзания се разминават с реалността. Имах ползотворна среща и разговори с президента на САЩ Джо Байдън, с държавния секретар Антъни Блинкен, със секретаря по отбраната Лойд Остин, където ясно още веднъж поставих въпроса за нашите очаквания за възможно най-бърза доставка на нашите самолети, които вече са платени, както и за това, че се надяваме на помощ от страна на САЩ за гарантиране на сигурността на нашата изтребителна авиация“.

Президентът Радев направи изявления пред журналисти по време на тържественото отбелязване на празника на столичния район „Оборище“. Той беше официален гост, заедно със съпругата си Десислава Радев.

Преди да отправи обръщение към присъстващите на събитието, пред очакващите го журналисти Румен Радев отвърна на критиките от Скопие след откриването на културен институт в Битоля на името на Иван Михайлов, известен още като Ванче. Докато за нас той е революционер и деец на националноосвободителното ни движение в Македония, за историците в югозападната ни съседка той е повече от спорна личност.

„Опитите на политиците в Република Северна Македония да градят идентичност на базата на фалшификацията на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу гражданите на Република Северна Македония, които наистина желаят членство в Европейския съюз“, заяви пред журналисти днес Румен Радев по повод опитите от македонска страна да придаде фашистки статут на България в годините около Втората световна война.

Той направи и директна историческа препратка:

„Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм.

Според държавния глава в РСМ „се вихри антибългарска идеология, която съзнателно трови нашите отношения и пътя на страната към ЕС“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *